Ценна колекция предмети с културно-историческа стойност ще бъде върната от Италия на България

Божидар Димитров

Ценна колекция предмети с културно-историческа стойност ще бъде върната от Италия на България на специална церемония в Рим, съобщи за Агенция „Фокус” директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Италианската полиция и български полицаи от сектор „Трафик на културно-исторически ценности” са нанесли тежък удар върху група български трафиканти на културно-исторически ценности за Италия. Част от тях са арестувани в България, част от тях – в Италия. Повдигнати са им обвинения. В 10.00 часа (италианско време) заловените културно-исторически ценности ще бъдат предадени на българската страна, в лицето на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който специално за целта е командирован в Рим.
От българска страна, ценно съдействие в цялата операция са оказали – Посолството на България в Рим, в лицето на посланик Марин Райков, офицер Велчева и експерти на Министерство на културата, от Националния исторически музей, който е поделение на Министерство на културата.
Всички участници от италианска страна ще бъдат отличени със специални грамоти и плакети на Националния исторически музей от директора. Ценностите са в невероятно голямо количество – 3653, една голяма част от тях са монети. Монетите са от всички епохи, в които в нашите земи са сечени монети – от древнотракийската, елинистическата епоха, римската епоха и византийската епоха. Между тях има изключително редки монети, като например – златна монета на Деметрий Полиорикет, които са изключителна рядкост, златни монети на Александър Македонски и на други елинистически и римски владетели. Между ценностите има и много бронзови статуетки на хора и животни, художествено-изработени лампи от керамика и бронз, много красиви фибули (фиби, с които древните хора са закопчавали тогите си), много бронз и сребро. Такава ценна колекция, скоро не е била връщана на България. Целият случай, който е продължил няколко месеца е едно добро доказателство за установено напоследък, добро сътрудничество между службите и институциите на Италия и България. Групата е била наблюдавана отдавна и от българските и от италианските власти.

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене