Петричанина Богдан Шумаров влезе в националния отбор по тайландски бокс

Георги Шумаров

17-годишният петричанин Богдан Шумаров, възпитаник на спортен клуб  „ГО ДО”, вече е в националния отбор по муай тай (тайландски бокс). Новината оповести вчера неговият старши треньор Славей Христов. Това стана веднага след като Богдан Шумаров стана републикански шампион по муай тай. В категория до 81 кг той бе безапелационен в столичната зала „Триадица”. Пред репортер на „Струма” вчера инструкторът на СК „ГО ДО” Славей Христов заяви:

 Чувствам се много щастлив, това е огромен успех не само за клуба, но и за община Петрич. Винаги съм имал надежда в него и винаги съм му вярвал, той има неоспорим талант, много е трудолюбив, амбициозен, винаги гони голямата цел, изключително дисциплиниран. Сега когато стана републикански шампион, в София цялата зала стана на крака, съдии и спортни деятели бяха възхитени, това бе един от най щастливите ми моменти. Разговарях два часа с треньора на националния отбор. Каза, че го взима, Богдан веднага се присъедини към националния отбор и веднага замина с тях на лагер във Варна. Раздялата ми с него бе от най-трудните моменти, но пък се радвам истински, че вече е сред големите имена в този спорт, за него тепърва ще се говори много. Той тренира в моя клуб от 5-6 години, израсна сериозно, има много спечелени отличия. Ученик е в гимназия „Пейо Яворов”, сега ще продължи обучението си извън Петрич, каза Славей Христов.

Според него общината не прави достатъчно за спортните клубове в града. Насочват се повече пари към един спорт, за сметка на други, което е неправилно. Оставаме недооценени, и това е жалко. Разбира се, общината отпуска по някой лев субсидия, това е от полза, помага ни, но не е достатъчно. Налага се да ходя като просяк по бизнесмени за пари, крайно неприятно, вече не отивам, колкото можем, сами се справяме, дано и общината да увеличи средствата за нас. За последното състезание пътувахме с наши собствени пари, от родителите. Тренирам много деца, някои от тях са много талантливи и ще поемат по пътя на Богдан. Тъжно е, че не бе организирана класация „Спортист на годината” в Петрич, тя допълнително мотивира спортистите, жалко е, че за 2012 година децата още не са получили парите от общината, на сесия бяха прочетени имената им и сумите, които ще получат, но до момента, не знам защо, не са им дадени парите. Трябва децата да се поощряват. Пари не трябва да се дават накуп, а на отбори и клубове, които заслужават, само така ще има резултат. Надявам се нещата да се подобрят и хората от спортната комисия да отидат по залите да видят кои клубове работят, колко деца тренират и какви резултати постигат, заключи Славей Христов.      На 12 март Б. Шумаров заминава за световното първенство по муай тай в Тайланд.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене