ЮЗУ обяви прием за нова специалност – „Електронни технологии в музиката“

64582-632x358

Нова специалност – „Електронни технологии в музиката“, разкрива Факултетът по изкуствата на ЮЗУ „Н. Рилски” – Благоевград. Завършилите бакалавърска степен ще могат да се реализират като тонрежисьори и музикални редактори.

По време на 4-годишното обучение студентите ще придобиват умения и компетенции за работа с аналогови и дигитални звукозаписни системи, формати и основни микрофонни постановки, озвучаване и запис на концерти, игрални и документални филми.

„В цяла Югозападна България няма кадри с такава професионална подготовка. Подобни специалисти са голяма рядкост, в същото време тяхната работа има широко приложение. Всички електронни медии разчитат на добър звук, освен това придобилите професионална квалификация „Тонрежисьор” могат да разкрият собствени студия, както и да работят в театрите, кабелни телевизии и озвучаване на концерти и филми”, разясни деканът на Факултета по изкуствата проф. д. изк. Йордан Гошев.

„Стартираме с прием на 8 студенти. За всеки един от тях е осигурена необходимата техника и подходящо място за подготовка. Освен базата, с която разполага катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“, за качествената подготовка на кадрите изготвихме и проект за създаването на звукозаписно студио, в което да се обучават новоприетите студенти“, разкри деканът.

Проф. Гошев заяви, че ректорското ръководство е отпуснало необходимите средства за изграждането на звукозаписно студио в І корпус на ЮЗУ. Базовите дисциплини в новата специалност ще се водят от утвърдени имена в българската наука, а специалните предмети са поверени на водещи музикални педагози и преподаватели по тонрежисура в Национална музикална академия /НМА/. Студентите ще обучава и звукорежисьорът в Радио Благоевград Маргарит Русев, който е с докторска степен в професионално направление „Педагогика на обучението по музика”.

До момента „Електронни технологии в музиката” има в НМА и в НБУ. За разлика от Нов български университет, където семестриалната такса е в размер на 1600 лв., в ЮЗУ „Н. Рилски“ студентите ще плащат по 300 лв. на семестър.

Практически изпити по музика за новата специалност са насрочени за 28.03., 25.04. и 06.06., като деканът на Факултета по изкуствата уточни, че кандидатите могат да бъдат без предварителна музикална подготовка.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене