С розови лентички учениците от Абланица закичиха учители и родители в Деня на розовата фланелка

main_b

снимки: СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – с. Абланица

С голям плакат „25 февруари – Световен ден за борба с тормоза в училище. Нека всички ученици, учители и родители станем съпричастни към проблема“ вчера учениците от СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ организираха мащабна кампания и посрещнаха на входа на школото съучениците и учителите си, като ги закичиха с розови лентички по повод Световния ден за борба с тормоза в училище, известен още като Ден на розовата фланелка.

С розови лентички бяха закичени също и родителите и много жители на хаджидимовското село, с което гимназистите категорично се обявиха против тормоза в училище.

„Ние, учениците от СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ най-отговорно призовахме всички ученици и учители да се присъединят към тази кауза в подкрепа на кампанията, като заявихме нашата твърда позиция да се обединим и заедно да кажем „Стоп на тормоза“.

Отправихме и специално послание към учениците, които тормозят съучениците си и по-малките ученици, да се присъединят към нас и поне веднъж да се замислят за последствията и също да кажат „Не на тормоза!“.

Оказа се, че всички ученици знаят и началото на този вид протест, който датира от 2007 година. Всичко тръгва след инцидент, свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс.

При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище, облечен с розово поло, като го довели до плач. На следващия ден Дейвид Шепърд и Травис Прайс решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения им съученик.

Така тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, имейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията и се превръща в ден, в който всеки един от нас трябва да се замисли и направи равносметка на подобни преживявания, коментираха „розовия си протест” учениците от Абланица.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене