Плевнелиев: Лихвите са най-ниски от 200 години

Плевнелиев

Президентът призова за сблъсък на аргументи по заема. Досега не е имало толкова изгодни възможности за финансиране на държавите, каза Росен Плевнелиев.
„Нека да има сблъсък в парламента, но да бъде сблъсък на аргументи. Нека да се изяснят точно цифрите. Тогава, когато става въпрос за милиарди, не може да има различни трактовки и обяснения“, коментира той пред журналисти на въпрос, че управляващата коалиция може да не получи подкрепа за емитирането на новия заем, съобщиха БТА и „Фокус“.

Днес в парламента има дебати за държавен дълг от 8 млрд. евро. По думите на президента цифрите няма как да бъдат сбъркани и не могат да бъдат политизирани.
„Когато имаме най-ниските исторически нива на лихви в Европа от 200 г. насам, когато ЕЦБ обявява лихва от минус 0.2% и правителството се опитва да рефинансира държавни дългове при двойно или тройно по-изгодни условия, има смисъл. Трябва да има дебат, който е разумен, с аргументи, и да се прецени дали заемът трябва да бъде 16 млрд., кога ще се тегли, за какъв период, колко голям да бъде“, коментира държавният глава.

Според него никога досега не е имало толкова изгодни възможности за финансиране на държавите. Той добави, че ЕЦБ е произвела хиляди милиарди евро и те са с отрицателни лихви, трябва да се възползваме, но не да политизираме излишно и не да изпуснем момент, в който да икономисаме по стотици милиони левове на българските граждани от лихви.
„За мен решението да се инициира процедура за сключване на договор с водещи световни банки така, че България да може да се възползва от най-ниските от 200 години насам лихви, за да може да облекчи дълговата си тежест, и то по един прозрачен начин и в рамките на ясна процедура за три години, само по себе си като процедура е легитимно и добро решение“, заяви държавният глава.

„Когато имате възможност на исторически ниски нива да вземете ресурс, не само една държава, но и всяка фирма би се възползвала, всяко семейство би се възползвало, в рамките обаче на устойчиво поемане на дълг“, каза още президентът , като допълни, че тук отново е важно да се говори за обема.

Според държавния глава, Владислав Горанов като министър на финансите е длъжен да обясни за дълга.
Попитан дали би наложил вето, ако заемът бъде одобрен в НС, той призова да се изчака дебатът, но според него „процедурата и идеята сама по себе си е добра, нека и изпълнението е добро“, цитира го БГНЕС.
„И тогава, когато наложих вето на бюджета, и сега и за в бъдеще, аз винаги ще заставам на страната на прозрачността, на съзнателния избор“, заяви президентът.

Плевнелиев каза още, че, ако при една такава елементарна, ясна ситуация, в която има и много сериозен смисъл, българският политически елит днес се провали, това означава нова фаза на нестабилност, която никой от нас не си пожелава.
Държавният глава участва в Централния военен клуб в научната конференция на тема „Съдбата на българското офицерство в условията на политически трусове“, която е под негов патронаж.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене