Мария Габриел: Борбата срещу тероризма и социално-икономическото развитие са ключови предизвикателства за Средиземноморския регион

sreshta

Брюксел, 24.02.2015 – Ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на евро-средиземноморските отношения Мария Габриел организира среща-дискусия с посланиците и ръководителите на мисии на ЕС в страни от Средиземноморския регион, на която обсъдиха прегледа на Европейската политика за съседство и Южното партньорство. В дискусията се включиха също членове на Групата на ЕНП, ангажирани със средиземноморските отношения, и членове на кабинетите на Върховния представител на ЕС Федерика Могерини и комисар Хан, отговарящ за разширяването и политиката на добросъседство.

 При откриването на дискусията Мария Габриел подчерта, че тази работна среща с посланиците и ръководителите на мисии е част от редовния диалог между тях и Групата на ЕНП в Европейския парламент. „Групата на ЕНП е ангажирана за една работеща стратегия за региона, така че да се постигне общата цел за по-динамичен и проспериращ Средиземноморски регион, развиващ се устойчиво в условия на мир и сигурност.”, заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП.

 По време на дебата се очертаха две основни предизвикателства, изискващи незабавен отговор – борбата срещу тероризма и социално-икономическото развитие на региона. Н. Пр. Амар Белани, ръководител на мисията на Алжир към ЕС подчерта, че  преразглеждането на европейската политика за съседство ще постигне по-добри резултати, ако е по-малко евроцентрична и че участието на партньорските държави е от ключово значение. Н. Пр. Тахар Шериф, ръководител на мисията на Тунис към ЕС определи социално-икономическото развитие като отговор както на разширяването на терористични групи, така и на катастрофите с мигранти в Средиземно море.

 Представителят на кабинета на комисар Хан обясни предприетия от Европейската комисия консултативен подход към преразглеждането на европейската политика за съседство. Той подчерта, че процесът на консултации ще продължи и ще се засилва дори и след излизането на „Зелена книга” следващата седмица. Н. Пр. Дейвид Уолцер, ръководител на мисията на Израел към ЕС, наблегна на необходимостта консултациите и редовният диалог да доведат до конкретни резултати за една обща споделена стратегия за региона.

 „Устойчив икономически растеж не може да се постигне без разрешаването на конфликтите в региона, нито без политическа стабилност. Необходим е по-голям тласък от страните-партньори с цел постигане на споделен просперитет и стабилност в Средиземноморието”, заяви в края на срещата ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене