Бойко Борисов: Приоритет номер едно е борбата с контрабандата

1

Приоритет номер едно за правителството е борбата с контрабандата. Това каза министър-председателят и председател на ГЕРБ Бойко Борисов по време на Шестия зимен университет на МГЕРБ в Сандански. „Ако не увеличим приходите с поне 50-60% ще смятам, че сме се провалили. Поне 600 милиона лева повече трябва да съберем само тази година. Към днешна дата имаме 70 и още 90 милиона лева повече събрани пари от НАП и митниците. Дадохме 50 милиона лева за коледни надбавки и хората го приеха добре. Надявам се да дадем и Великденски – ето къде ще отидат събраните вече 100 милиона. Това, което са събрали от НАП и митниците, ще отиде за хората“, подчерта Борисов. Премиерът беше категоричен, че това няма да са временни мерки.

3

Относно дълга, който трябва да бъде изтеглен, Бойко Борисов обясни, че той е необходим за плащане на 12 милиарда стари задължения и гарантиране на ниска лихва в следващите 3 години. По думите му, ако дългът не бъде платен, България ще се срине като рейтинг, защото няма да сме прогнозируема държава. „Ако не беше този метеж срещу нас, дефицитът нямаше да е мръднал от 0,48%, както го оставихме. Другите няколко млрд. са за покриване на дълга. Година и половина предупреждавахме, че експериментът „Орешарски“ ще доведе до задължаване по този дълг. 4 години го държахме на 0,48%. Сега с мъка го удържаме на 3%“, обясни Борисов. По думите му, логиката е близка до разума и до управлението. „Така показваме, че искаме правителството да има хоризонт да работи още поне 3 години, а не, както се внушава, до местните избори. Ще говорим по-често с колегите в Народното събрание. Грешката идва от там, че това са неща, които всеки управленец ги знае. Общата култура изисква да ги знае. Някои решения са трудни, а не популистки. Трябва да ги решим“, каза още той.

Бойко Борисов посочи, че в енергетиката са се трупали дългове в продължение на  25 години. „Но този разговор не е приятен, не е популистки. Не са го водили публично до сега този дебат. Най-хубаво е да кажеш, че ГЕРБ вдигна цените на тока“, обясни Борисов и даде пример с притчата за краставата жаба и горещата вода. „Ако една жаба я сложите в тенджера с вода на котлона и бавно повишавате температурата, тя ще си кряка докато не умре. Ако я хвърлите в гореща вода – ще скочи веднага и ще избяга. Енергетиката бавно, със знанието на всички, се вареше на бавен огън години наред и се източваше“, подчерта министър-председателят. Той заяви, че в природата не съществува възможност да изкупуваш скъп ток и да го продаваш евтино. „Това прави НЕК – купува скъп ток, докато температурата не се повиши бавно, продавайки ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове, Марици-те, докато жабата не колабира. Ако не се реши това от нас до юни месец, няма шанс да измъкнем енергетиката и икономиката от този колапс. Енергетиците спешно да ни кажат какво правим с ДКЕВР. Предизвикваме този дебат сега. Никой не говори, че някой е задължил държавата с тези 4 милиарда. Много е лесно да сложиш проблема само на ГЕРБ“, категоричен бе Борисов.

3

Относно Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, Бойко Борисов обясни, че след като тази година хората видят разликата, догодина всички ще искат и техните жилища да са обновени. „Като гледам панелките – виждам тежък, пропаднал соц. Страшно напомнят кадрите, които гледаме от Украйна и Крим. Разбирам, че сме на Изток – на Запад е друго. Искам  и при нас така да стане“, каза още Борисов.

Министър-председателят обяви пред МГЕРБ и проектите, които ще бъдат завършени до края на 2015 година. „Можем да обещаем, че ще бъде завършена магистрала „Струма“ до Благоевград. За тази година – 2015 г., не за светлото бъдеще, което ще дойде“, обясни Борисов.  „Правим плувен басейн в Благоевград. През 2015 година ще ходите до Истанбул на кафе по магистрала „Марица“. Магистрала „Люлин“ ще стигне до бул. „Европа“. Проектът е на стойност 200 млн. До 8 декември ще е готова Северна тангента на София. Стартираме двата лота на „Хемус“ до Ловеч.

4

„Цикламеното костюмче“ лев не даде, нито лев, за Хемус при Шумен-Белокопитово, но се снима там. 30-40 млн. са някъде там. Това е голяма помощ за туризма и за бизнеса. В Русе – ще е готова новата спортна зала. Фантастична зала в Пловдив. Чисто нова зала в Зимния дворец в град Варна. Ще е готова през май месец – за европейското първенство по волейбол – 10,5 млн. ни струва да го реновираме. Юни-юли ще е готов заводът за битови отпадъци край София – 200-300 млн. Метрото до Аерогара – София съм им дал срок до 24 април да е готов. 15 дни по-късно и до Бизнесцентъра – 50-60 хил. души ходят до там. Там е съчетан огромен сбор от компании, на които метрото ще им свърши страшна работа. Ако с Владислав Горанов намерим 5-6 милиона, ще направим и „Черни връх“- да стане голям, широк булевард до „Южната дъга“. Ще реновираме и изгорелия театър в Пловдив. 15-16 неща ГЕРБ, с коалиционните ни партньори, ще направим тази година. „Трапезица“ във Велико Търново искаме да я направим прекрасна атракция – има 2-3 млн. от бюджета. Президентът на Азербейджан го помолих – с първата дама искат да направят огромен фонд, нещо значимо в България, да го направим в археологията, в културата. На 4 март ще бъде тук. Ако се договорим, ще ни помогнат, ако не – ще си го направим ние“, заяви Бойко Борисов.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене