Вероника Николова: От 20 години живея с болестта, не се страхувайте да признаете, че имате диабет

VeronikaNikolova

 

С Вероника се познаваме от 1996 година, тогава попаднахме в обща компания, макар че и за двама ни, тази компания не беше кой знае колко добра. Зарадвах се като разбрах, че се е нагърбила с нелеката задача да направи единственото за Югозападна България дружество за диабетно болни. И я потърсих, за да си поговорим и за да може вие читателите на Топ Преса да узнаете повече за Дружество „ДИАБЕТ“ – Благоевград. Младо, но бързо развиващо се дружество, което е регионален информационен консултативен център за града.

Роничка, представи се на нашите читатели?
– Името ми е Вероника Николова, на 31 години учела съм в Техникум по икономика “Иван Илиев” – Благоевград. До миналата година, септември месец работех, като счетоводител в продължение на две години. Бях с договор по замествани и след изтичането му трябваше да напусна. От септември 2014 год. съм без работа.

Как ти дойде идеята за създаването на сдружението?
– Идеята дойде 2012 година, защото по същото време аз се ровех във facebook, търсех някаква група, нещо за диабетиците, помощ, съвети… Но не открих нищо, нищо създадено от българи на български език. Има много групи, но не и български… И тогава реших, че трябва да създам такава група. Първия човек които поканих в групата беше г-н Стоев, Адриан Стоев, които по това време беше председател на Българска асоциация „Диабет”. След няколко месеца, разговори в групата и обсъждане как могат да станат нещата взехме решение, че трябва да се създаде такова дружество, защото в цяла Югозападна България такова дружество всъщност няма… Имало е някога, но са го закрили.

Сега, защото сме българи и винаги се съмняваме… И като видим, че някой прави нещо хубаво си мислим, че има някаква скрита далавера от това и затова ще те попитам… Защо го правиш?
– Правя го защото знам с какво съм се сблъсквала. Боря се с това нещо от 12 годишна. Всеки ден… то не минах през криза за инсулин, то не минах през криза за тест лентички. Ужас!

Как разбра че се болна от диабет?
– Започнах много лесно да се уморявам. Изпитвах жажда, пиех страшно много вода. Чувствах се много отпаднала, едвам се движех. Оказа се, че съм с много висока захар и че съм в състояние пред кома. Сега септември месец стават 20 години от както живея с болестта.

Страшна болест ли е това?
– Свиква се… Единственото нещо, което трябва да правиш е да се грижиш малко повече за себе си. Трябва редовно да се правят изследвания с които се следи кръвната захар. Тъжното е, че много млади хора се крият. Родителите им и близките им знаят, но се крият защото работодателите не ги наемат на работа. Много хора си мислят, че ние диабетиците сме постоянно по болници, а това не е така. Собственичката на “Суит Силвия” нарече диабетиците: “Непродуктивна маса”… При което аз из беснях и си излязох. Тя не можела да си позволи “такъв човек” да работи за нея…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Сдружение „Диабет“- Благоевград, се намира на ул. Тодор Александров“- 23 ет:7 – Нов битов (в дясно от асансьора)
Работно време на сдружението: Всяка втора и четвърта Събота от месеца от 10:00 до 16:00

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене