Деветокласници от Разлог съдиха Антигона в открит урок по литература

1

Ученици от 9 „а“ клас от СОУ „Братя Каназиреви” в Разлог разиграха ролева игра в открит урок по литература в една от залите на Районен съд – Разлог. По интересен и нетрадиционен начин гимназистите разиграха сцена, в която беше съдена Софокъловата героиня Антигона от едноименната му трагедия. Деветокласниците от разложката гимназия се превъплътиха в ролите на съдии, съдебни заседатели, прокурори, адвокати.

Съдия по делото, в което учениците трябваше да осъдят Антигона за неспазване и неподчинение на заповедите на своя владетел, беше Павлина Джупанова. На скамейките на съдебните заседатели седнаха Миряна Пандева, Магдалина Кьосева и Денислава Янева. В прокурори се превъплътиха Иван Влахов и Магдалена Балакчиева, в адвокати Гергана Елчинова и Елена Джолева. В ролята на подсъдимата Антигона влезе Спасияна Григорова. Свидетели по делото бяха героите от произведението, в чиито образи влязоха  част от останалите ученици от класа. Ефектът беше засилен и от костюмите на тийнейджърите, които върнаха гостите в древна Гърция. Сценария на ролевата игра деветокласниците подготвили с помощта на учителката си по български език и литература Лиляна Джолева, която сподели, че така начин учениците много по-лесно осмислят произведенията от старогръцката литература.

„По този начин, представени игрово, те много по-добре ги възприемат и най-важното им е интересно. С голям ентусиазъм подготвиха сценария и се справиха много добре. Така  свързваме обучението им по литература с познанието им по гражданско образование”, каза Л. Джолева.

Висока оценка за представянето на учениците даде председателят на съда Димитър Думбанов, който лично ги посрещна и подробно им разясни за дейността и структурата на различните съдилища, изискванията и начина на провеждане на съдебните заседания, както и ролята и функциите на съдии, прокурори, съдебни заседатели, адвокати, като цяло органите, свързани със съдебната ни система. Запозна ги и с историята на РС – Разлог, който съществува повече от 100 години.

Много родители и учители също уважиха открития урок на учениците и с удоволствие наблюдаваха разиграните сцени. В края на урока децата изненадаха с огромен букет цветя учителката си.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене