Десетки протестираха за бързо правораздаване за убийците на пътя

109080-protest-smart-na-patia

Протест за бързо правораздаване за убийците на пътя се проведе в няколко града в страната, съобщаваБГНЕС. Десетки се събраха пред съдебните палати в Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Казанлък, Крушевец и София.

Русенци подкрепиха инициативата на фондация „Безопасни улици от Валя“, която организира мирния протест и подписка за бързо правосъдие. Хора от различна възраст се подписаха под искането за справедливост и адекватни действия на съдебната система.

Подписката бе разположена пред Съдебната палата в Русе, а на земята бяха подставени надписи, които призовават да се спазват правилата за движение по пътищата, за да няма нови жертви. Родителите на деца, загинали в пътни произшествия, настояват за справедливи присъди за убийците на пътя. Координаторът на фондация „Безопасни улици от Валя“ Пламен Митев обясни, че пътно-транспортните дела се бавят неоснователно и това трябва да се промени.

„Нашето искане е за бързо и справедливо правосъдие. Това не е само наше виждане – преди две години съдът в Страсбург е установил тези нарушения и излиза с мнение да се коригират тези проблеми в България, тези дела да се решават по-бързо и по-справедливо. Преди две години са ни дали срок шест месеца да се оправят тези проблеми. Виждаме какво става в момента в България – хора, които са убили деца в пешеходни зони, все още са на свобода и си карат леките автомобили. Други, които са отнели два живота, също са с условни присъди. Искаме промяна и справедливи присъди. В момента са просто нищожни спрямо деянията, които се вършат“, заяви Пламен Митев.

Подписката ще продължи три месеца на хартия и в интернет, след което ще бъде внесена в Министерството на правосъдието.

В София също се проведе протест за бързо правораздаване за убийците на пътя. Близки на загинали се събраха пред Съдебната палата.

Ева Попова от фондация „Безопасни улици от Валя“ заяви, че правят протест, който е насочен към правосъдната система, предаде БНР.

Той е под наслов „За бързо правораздаване в пътнотранспортните дела“, тъй като тези дела се точат с години. Роднините на жертвите се смачкват от системата. Просто това нещо трябва да се промени. И поради тази причина, днешната инициатива е насочена именно към бързото правораздаване. Има няколко препоръки от ЕС, има много доклади, в които се констатира, че всъщност проблем в България е именно бавното правораздаване. За девет години сме убили 10 хиляди българи, над 120 хиляди българи са ранени и осакатени за цял живот. Това не може да продължава повече, добави Попова.

E79 News; Снимки: БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене