НП „Рила“ стартира мащабни дейности по изпълнението на европроект

108996-ukraine-prestrelka

Дирекция „Национален парк Рила“ ще представи днес предвидените за изпълнение приоритетни дейности по aктуализиране на Плана за управление на Национален парк „Рила“, разработване на План за управление на резерват „Риломанастирска гора“, съгласно утвърдените от министъра на околната среда и водите Задания и разработване на ГИС базирано приложение към системата за наблюдение на биоразнообразието в НП „Рила“. Ще бъде представен и екипът, който ще работи по тях. Дейностите са част от проект „Устойчиво управление на Национален парк Рила І-ва фаза”, който се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България, чрез Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.”.

Общата стойност на проекта е 21 030 933,20 лв., от които 17 876 293,22 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 3 154 369,98 лв. национално съфинансиране.                                            

Основните дейности, предвидени в проект „Устойчиво управление на Национален парк Рила І-ва фаза”, са свързани с поддържащи и възстановителни дейности в гори, земи и водни площи, посетителска инфраструктура и капитално строителство, интерпретация и образователни програми, планиране и оптимизация на управлението.

Предвидени са дейности по възстановяване на естествени и полуестествени тревни формации, опазване и поддържане популациите на някои видове сови, опазване, поддържане и където е необходимо възстановяване на местообитания в някои езерни циркуси, опазване на животински видове и техните местообитания.

В проекта са включени и дейности по изпълнение на противопожарни планове, изграждане на посетителски информационни центрове в близост до територията на парка, контролно-информационни пунктове и контролни пунктове на територията на Национален парк “Рила”, премахване на изоставени и опасни за човешкото здраве обекти на територията на парка, обезопасяване на туристически пътеки, обновяване и ремонт на съществуващи специализирани маршрути и проектиране и изграждане на нови, поставяне на информационни и указателни табели в Национален парк “Рила”. Друга основна дейност, залегнала в проекта е свързана с маркирането на терен границите на Национален парк “Рила” и пет резервата.

В сферата на природозащитното образование и интерпретация са заложени дейности като подготовка, организиране и провеждане на екологични образователни програми, издаване на пакет от информационни, образователни и рекламни материали за парка и резерват „Риломастирска гора”, 3-D модел презентация за парка, постоянни експозиции и интерпретативни модули и табла в посетителските информационни центрове.

Най-важната и мащабна дейност, по която ще се работи в рамките на проекта, е именно актуализиране на План за управление на Национален парк “Рила”, разработване на План за управление на резерват „Риломанастирска гора“, както и разработване на ГИС базирано приложение към системата за наблюдение на биоразнообразието в Национален парк “Рила”.

Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е до 31.12.2015 г.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене