Банско получи подкрепа за втора кабинка от БОК и АРПОРБ

108993-Bansko-opashki-lift-01

В защита на усилията на кмета на Община Банско Георги Икономов за развитие на туризма в региона и за бързото разрешаване на въпроса с построяването на Втора кабинкова линия в ски зона Банско и изграждането на спортни съоръжения на нейна територия, бяха публикувани отворени писма от Асоциацията за развитие на планинските общини в България АРПОРБ и Българския олимпийски комитет.

„Българските планински райони се нуждаят от нова политика, отразяваща изцяло потребностите на местните общности в духа на Европейската харта за местно самоуправление. В рамката на стратегиите на Лисабон и Гьотеборг планинските региони имат голям потенциал по отношение на тяхната конкурентоспособност и устойчиво развитие”,гласи писмото. В асоциацията членуват 20 български общини от планинските райони, а организацията е член на Европейската асоциация на изборните представители на планинските общини и региони.

 

На своята официална страница Българският олимпийски комитет също застана зад исканията за модернизиране на инфраструктурата в туристическите райони на България:

„Страната ни притежава прекрасни природни дадености и те следва да са достояние на всеки, избрал активния начин на живот. Остарелите съоръжения, липсата на достъп, претоварените лифтове и писти не спомагат за това. Освен, че са опасни и замърсяват планините, те създават лош имидж на страната ни, пречат на развитието на спорта, както и на желанието на хората за спорт, почивка и възстановяване”, е част от текста на изявлението.

108994-Bansko-opashki-lift-00

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене