Първанов: Аз пуснах US базите в България

парванов

Аз нося главната отговорност за разполагането на съвместните българо-американски полигони. Това заяви Георги Първанов, предаде БГНЕС.

„Аз започнах разговорите. Не съм договарял споразуменията, защото това е техническа работа на съответните ведомства – по-точно на министерството на отбраната“, добави Първанов.

Казал съм това и в Москва, по време на представяне на моя книга, уточни той.

„Ако се сърдите на някого за тези бази, сърдете се на мен. Това заявих пред Евгений Примаков /външен министър и премиер на Русия до 1999 г. – бел.ред./. Така както съм казал във Вашингтон, ако трябва да се сърдят за атомната централа в Белене, виновникът съм аз“, заяви Първанов.

Той смята, че в момента да се правят доставки на военна техника за България, която е много необходима, би могло да се приеме като лош знак в подобна ситуация. „Аз съм против. Не става дума дали са 10 или 30 танка“.

Първанов не би приел да се увеличава военното присъствие чрез военни части и допълнителни контингенти. „В този момент категорично – не“, каза той. „Щаб – може. Това е координационен център. Наши военни биха могли да участват и да придобият военен опит, да имат информация. Това не е лошо“, продължи Първанов.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене