ВИДЕО: Топ Преса от мястото на събитието : Фестивалът „Златен грозд-2015“ в Мелник с богата фолклорна програма, дегустации и конкурс „Вино на публиката“. Есклузивно видео от духа на призника. ГЛЕДАЙТЕ!!!

1780666_10205703399171493_3310056601955084651_n

Фестивалът на мелнишкото вино „Златен грозд-2015“ се проведе през изминалата събота и  неделя за поредна година в град Мелник. Фолклорна програма, дегустации на напитките на  производители от района и конкурс „Вино на публиката“ бяха едни от най-атрактивните събития в рамките на тазгодишния фестивал.  Двудневният празник в най-малкия град на България, който събра  през уикенда стотици туристи от страната и чужбина, се  организира за четвърта поредна година от община Сандански,  сдружението „За Мелник“ и кметството на града-домакин. Целта на този празник е да се популяризира мелнишкото вино и все повече хора, не само от България, да усетят неговите  качества и специфични характеристики. Това каза пред репортер на „Топ Преса“ кметският наместник на града Христо Ташев. В тазгодишния фестивал се представят със своята продукция 13 винарски изби от Мелнишкия край. Още от първата година на  фестивала има и конкурс за домашно вино.

Фестивалът стартира в 10.30 часа с Тържествен водосвет и Откриване, след което Дефиле на група Кукери от с. Джерман, които изиграха  ритуал за берекет. Атрактивен бе и ритуалът по зарязване на лозята, представен от група „ЕТНО ИЗВОР“.

Програмата продължи с изпълнение на детска група „Зоница“ при Читалище „Емануил Васкидович“ – гр.Мелник и група „Боляри“ гр. Мелник, духов оркестър – гр.Сандански, танцов ансамбъл „Никола Вапцаров“ гр. Сандански, фолклорна група от Ново село – Р. Македония, фолклорна група – Гърция, фолклорна група при Читалище „Отец Паисий“ с. Овчарци, мъжка фолклорна група „Голешовски фантове“ с. Голешово, фолклорна група „Македонска хубост – Сандански.

 В края на деня  бяха обявени и наградени  победителите в конкурса за най-добро домашно вино.

Пъстра бе и програмата през втория ден на фестивала, на която специален гост бе  Володя Стоянов – Войводата. По-късно се изявиха самодейните състави – фолклорна формация „Мегдана“ – гр. Благоевград, ансамбъл „Празник“ при Община Сандански, фолклорна група „Здраве“ – гр. Сандански, мъжка, женска и детска фолклорни групи при Читалище „Климент Охридски“ с. Склаве, женска фолклорна група при Читалище „Отец Паисий“ – с. Левуново.

вдфд

В края на втория ден от фестивала наградиха победителя в конкурса „Вино на публиката“.

„Имаме за цел да продължим да развиваме този прекрасен фестивал, който популяризира местното вино, като намеренията ни са всяка следваща година да се увеличава присъствието, както на местни хора, така и на туристи”, заяви кметският наместник на град Мелник Христо Ташев.

Екипът на вестник Топ ПРЕСА в Сандански имаше удоволствието да се потопи в атмосферата на мелнишкия празник, като бе поканен в местна механа на масата на местните бохеми, на която присъстваше, не кой да е, ами великият Володя Стоянов – Войводата, който е наш отколешен фен.

19784_374__6 10978512_10205703400171518_7281736735450850760_n

вцвц

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене