Народният представител от ГЕРБ Георги Андонов инициира посещение на делегация от Косово в Благоевградска област

DSC_0098
Делегация от Република Косово, водена от посланика на страната у нас Н.Пр. Шпенд Калаба и кмета на гр. Печ Газменд Мухаджери, беше на посещение в Благоевградска област по инициатива на народния представител от ПП ГЕРБ Георги Андонов. Делегацията се срещна с кметовете на Разлог Красимир Герчев и на Банско Георги Икономов. По време на срещите бяха дискутирани възможностите за обмен на туристи между общините от България и косовския град Печ, както и реализиране на по-тясно сътрудничество на общинско ниво в областта на спорта, културата и в различни сфери на бизнеса.

DSC_0071

Кметът Газменд Мухаджери почерпи от успешния опит на Банско при изграждането на ски зоната и последващите стъпки предприети от управата както на Банско, така и на Разлог за развитието на ски туризма.  Сред дискутираните теми бе въпросът за намаляване на визовите такси за косовски граждани, посещаващи България с оглед стимулиране на туристопотока.

 

DSC_0093Народният представител от ГЕРБ подчерта, че вече е започнал разговори както в парламента, така и в други институции, за разрешаване на визовия проблем. „Поел съм сериозен ангажимент и първите стъпки в тази посока вече са направени. Важно е двете държави да продължат сътрудничеството си, тъй като има огромен потенциал за обмен не само на туристи, но и за развитие на бизнес сътрудничество и културен обмен между България и Косово”, сподели Георги Андонов. Според него това е възможно именно като се задълбочат взаимоотношенията между представители на местно ниво, като срещите между кметове от двете страни станат традиционни.

 

Делегацията разгледа забележителностите на двата града, както и ски съоръженията над Банско и голф комплекса край Разлог.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене