Чужденците в Благоевград (Foreigners in Blagoevgrad)

Хубавата Елена от Литва: Харесвам баничка!

Нейното име е Elena Samalyte, родното и място е Литва, Вилнюс и е на 18 години. Завършила е средно образование в Литва – Университет за приложни социални науки. Хобито й е да прави оригами, обича да готви да пътува и да слуша музика. Любимите и стилове са PopRock, балади и класика.

Elena_Samalyte

Би ли се представила на нашите читатели?
– Здравейте на всички, казвам се Elena Samalyte, и съм Еразъм студент от Литва. Аз съм на 18 години, и съм второкурсник. Родена и израснала в Литва. Знам 5 езика: руски, литовски, беларуски, английски, полски, а също така започнах да уча немски език. Много обичам животните. В къщи имам 4 котки и 2 кучета. Те правят дните ми у дома по-щастливи.

Какво беше първото ти впечатление от България?
– Това е моят първи път в България. Дойдох тук на 30 август и първото ми впечатление беше: Леле, тук е толкова топло. Причина за това е, че по това време в Литва беше доста студено. И второто, което забелязах веднага беше природата! Тук има толкова много големи планини, дървета и езера. Това бяха първите ми впечатления от България.

С какво българите се различават от теб?
– Ами, най-голямата разлика беше, че когато българите казват „Да“, те започват да се клатят глави, като ние бихме искали да кажем „Не“. Така че за мен това бе наистина странно и ново. Когато дойдох тук, и реших да отида на ресторант, попитах сервитьора дали биха могли да дадат меню за мен, и той започна да клати глава сякаш казваше „не“.

Каква беше първата дума, която сте научили на български?
– Първите думи, които научих бяха: Благодаря, мерси и моля. Не беше особено трудно да ги науча, защото ги чувах навсякъде.

Какво ти харесва в българската кухня и какво не?
– Мога да кажа, че наистина харесвам баничка. Беше едно от първите неща, които ядох тук и от този момент нататък, я ям доста често.

Би ли останала да живееш в България?
– Не, защото искам да прекарам живота си в пътуване. Просто не обичам да седя на едно място.

Каква е твоята цел в живота?
– Моята цел в живота е да го живея максимално пълноценно. Също така да бъда добър човек и да се опитам да бъда възможно най-позитивна.

Защо избра AUBG?
– Страшно много исках да отида на някое ново място и да се запозная с някоя чужда култура. Университета, в който уча в Литва предлагаше обмен точно тук и за това реших да опитам. Сега смея да кажа, че това е едно от най-хубавите неща, които някога са ми се случвали.

Elena_Samalyte-2

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене