Свържете се с нас

Интервюта

Кристина Янова: В Ковачевица се зареждам с енергия за творене!

Публикувано

на

LicaOtIugozapada

Кристина Янова e родена на 21.07.1991 г. в Благоевград.През 2010г. завършва гимназията по Текстил и облекло. Завършва и бакалавър в Югозападния университет със специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство. В момента уча магистратура.

Krisi

Криси, искам да те върна назад във времето за да ни разкажеш каква ученичка беше?
– Връщайки се в ученическите си години, съм била дисциплинирана и добра ученичка. Харесваше ми и обичах да рисувам от съвсем малка, а в училище чаках с нетърпение часовете по изобразително. В тях се чувствах истински щастлива, защото имах свободата и възможността да създам дадено произведение.

Кога се захвана по сериозно с изобразително изкуство?
– Бях в шести клас , когато родителите ми ме записаха на уроци по рисуване и живопис при г-жа Л. Асенова в Центъра по изкуства. Докато рисувах в школата съм участвала в конкурси, пленери и изложби. Печелила съм от тях награди и грамоти. Докато учех в гимназията, интересът ми към рисуването още повече се засили. Обучението ми при Л.Асенова вече стана и на по-високо ниво. Започна да ме запознава с различните техники в изобразителното изкуство. Освен до акварел, докоснах се до темпера, а след това и до масло. Хареса ми! Исках да продължа да се занимавам с изобразително изкуство. При което г-жа Асенова започна да ме подготвя за кандидатстване в университета. След завършването на гимназията , успешно положих кандидат студентските изпити, и бях приета с отличен.

Как беше в университета?
– Годините в университета бяха прекрасни. Е имало е и трудни моменти, но …! Запознах се с различни и интересни хора. Щастлива съм, че имах възможността да уча и творя сред талантливи и интелигентни колеги. А на всичките ми преподаватели, благодаря искрено, за това на което ме научиха през тези години. Страхотни преподаватели, художници и хора. Няма да забравя и моментите на пленерите в Ковачевица . Всяка година през лятото, от университета се организира пленер, за една седмица в Ковачевица. С нас са и някои от нашите преподаватели . Невероятно място! Сякаш времето е спряло. Една седмица през която рисуваме и се веселим . Харесвам кътчета като Ковачевица. Зареждат ме с положителни емоции и с хъс за работа. Не усетих, колко бързо отлетяха, тези четири години. Бях в четвърти курс и си провеждах практиките в училище, готвех се за държавни изпити и успоредно с това рисувах всеки ден при Л.Асенова.

Как се стигна до първата ти самостоятелна изложба?
– Един ден докато си говорехме с г-жа Асенова, решихме да направя изложба. Когато споделих това решение със семейството си, те се зарадваха и както винаги ме подкрепиха. Изложбата бе открита на 10.04.2014 г. в Общинска градска галерия, Благоевград. Бях подготвила 30 живописни творби, акварел и масло. Като няколко от тях бяха закупени. Тук искам да благодаря на моя чичо, който рамкира всичките ми картини за изложбата . Без негова помощ и без помощта и подкрепата на семейството ми, на г-жа Асенова и на всички, които бяха до мен в този важен, специален и незабравим момент, нямаше да мога да изживея тази емоция. А чувството е неповторимо. Трябва да се изживее ! Благодаря на тези, които уважиха мен и моите творби!

Yanova

Какво обичаш да рисуваш най-много?
– Както споменах преди – Харесвам кътчета като Ковачевица. Обичам да съм сред природата, да я наблюдавам и да й се възхищавам. А след това да го пресъздавам на платното. Обичам да рисувам пейзажи. Да успееш да уловиш и изразиш с цвят, различните багри и нюанси, на всеки един от сезоните, се иска талант и смелост. А всички виждаме, колко красота и колорит, крие всеки сезон.

Върху какво работиш в момента?
– Да си призная след изложбата си дадох една голяма почивка. И близо няколко месеца не бях правила нищо. Сега работя върху проектите си за магистратура. А след тях – продължавам да творя!

Как белия лист се превръща в картина?
– Когато имаш идея! Заставайки пред белия лист, много пъти съм изпитвала страх. За това дали ще се получи или не . Ами ако не се получи! Това са мисли, които те сковават и слагат бариера на въображението ти и на онази свобода , която белият лист ти дава. Когато си освободен от такива страхове и застанеш със смелост пред листа, тогава нещата се получават! От личните си опити разбрах, че изкуството е смелост! Но за да се получи една картина, освен смелост, са нужни много труд и търпение.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

коментара

Интервюта

Методи Байрактарски: Каня г-н Камбитов да го разходя из „Струмско“, за да му покажа с какво да се заеме веднага след изборите!

Публикувано

на

Методи Байрактарски – Айс
Зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

Едва ли има човек в Югозапада, който да не познава Айс, но за по-младите ще припомним: Методи Байрактарски – Айс е един от пионерите на българския Хип-Хоп. Започва да се занимава с Рап музика и Хип-Хоп танци, през 1991 год. Той е първият български солов рап изпълнител. По това време в родния Хип-Хоп прохождат, няколко групи: AVI MC, Рап Нация, Dynamic… Зимата на 1991 год. Айс записва първото си парче “Ежедневие” в което се засягат проблемите в училище, които си имал младият рапър. През 1995 год. Айс записва скандалното парче “Ден След Ден” (албум “До Крайна Степен”) Песен, разказваща за престъпниците и политиците, които ден след ден ограбват България, за безхаберието на корумпираните ченгета и групировките. Песента става № 1 в радио и ТВ класации. Изпреварвайки тогавашните фаворити Дони и Момчил и Каналето. Зад гърба си има стотици участия в концерти, шоу програми, ТВ и радио предавания. През 1997 год. Айс, основава “Power Dance” – школа по Hip-Hop танци в която е хореограф и учител. Организатор е на няколко големи благотворителни концерта. Прави първата дискотека – “Без цигарен дим” – “Rap Club Blagoevgrad”. В дискотеката не се предлага алкохол, а пушенето е забранено. През 2012 година семейството на световната звезда Vanilla Ice открива благоевградския рапър и се сприятеляват. Поддържат ежедневна връзка и за деня на Благодарността Vanilla Ice, изпраща видео поздрав на българският си двойник. Айс притежава изключителните права да представя Vanilla Ice и баща му, тенора Byron Mino в Европа. Айс има двама синове Георги и Методи Jr. През 2014 години Байрактарски, се свързва с популярният медиен магнат г-н Веселин Стаменов с предложението да прави музикална страница във вестник Топ Преса. Стаменов одобрил идеите на Байрактарски… Всичко друго се случваше ежедневно пред учите на читателите на медийната група на Топ Преса. Айс оглавява благоевградския офис на медията и е автор на едни от най-четените рубрики: “Лица От Югозапада”, “Зодия Професионалист”, “Деца За Пример”, “Искам Думата”, „Нагли Шофьори От Югозапада“, „Грозни Гледки От Благоевград“. За 6 години във Топ Преса Байрактарски е направил над 700 интервюта с интересни хора от Югозапада: актьори, певци, бизнесмени, лекари, политици… Айс бе и част от онлайн проекта „Неудобните” и шеф на „Благоевградска ВЕСТ“.

Г-н Байрактарски, публично обявихте, че подкрепяте  кмета Камбитов и бяхте атакуван от тролове и анти ГЕРБ настроени потребители на фейсбук…

– Държа да се знае, че аз съм безпартиен, не членувам никъде… Това, че в момента работя в медия, трябва ли да ме прави безпристрастен? И в това бях обвинен, трябвало да давам трибуна на всички борещи се, за влас. ЗАЩО??? Имам си мнение бе… Това е мое лично право! Топ Преса е частна медия, ние не получаваме държавни субсидии или грантове, за да плюем срещу някого. Ако имам мнение за някого си имам и трибуна да си го изразя. Ако на теб не ти харесва не ми чети вестника. Аз съм в добри отношения с много депутати, кметове, областни управители…  Държа да се знае, че колкото приятели имам в ГЕРБ, толко са и в ВМРО, ДПС, БСП… и всички други партии… Камбитов го подкрепям, защото наистина направи много за Благоевград… Ако някой не вижда, това което кмета и екипът му направи трябва да иде да се прегледа.  Аз го подкрепям, защото той започна много неща и държа да си ги довърши. Длъжен е да го направи. Така че спрете с това, че съм гербер… Не, не съм, нарцис съм!!!

Има ли Топ Преса договор с Община Благоевград, за медийно обслужване? Това е един от често поставяните въпроси от няколко от кандидат кметовете и общински съветници…

– Ще ми бъде много по лесно да кажа с кои общини нямаме договор. Топ Преса не е сайтче… Топ Преса е медийна група с няколко сайта, няколко печатни издания, продуцираме онлайн предавания, снимаме видеоклипове, правим късометражни филми. За мен би било обидно да нямаме договор с дадена община или кметство. Тук има нещо друго, което тормози част от питащите. Няма да споменавам имена… но медиен бос не се става със закупуването на пет домейна на промоция. Предполагам знаете колко струва един сайт – тъй наречените медии… Домейна – .com е 24 лв за една година. Домейна – .bg e 60 лв. Хостинга в зависимост от фирата е от 3 лв. до 6.75 лв./мес. Така, ме всеки може да си направи сайт и да казва, че има медия. Е да ама не… Зад успеха на Топ Преса има стотици безсънни нощи, часове извънреден труд. Много често нямам време за обърна внимание на децата си заради това, че трябва да се пише или да се снима или да се монтира нещо. Затова е обидно когато някой си сульо напише, че Топ Преса е еди-какво си!  Имаме договори с много хора, имаме много ПР договори всеки ден хора от бизнеса ме търсят за статии и рекламни карета. То се вижда във вестника, нали? Тук ще кажа и нещо много важно, което забравих. Топ Преса е единствената медия, което показва  нещата такива каквито са. Показваме и нередностите извършвани от хора на ръководни постове в Община Благоевград. Всичко е било доказано със снимки или видео. Ние не си затваряме очите, както правят други „медии“.

Познаваш ли другите кандидат кметове и какво ти е мнението за тях?

– Позамае Албина, Росен, Калоян и Дончо… Мога да кажа, че Албина е най-добрият адвокат който познавам. Много добър човек, помагала ми е много пъти. Малко преди да стартира кампанията аз бях в кантората й, за да направим интервю. Много ми хареса това, че иска да премахне таксите за детските градини. Това е много добра идея и я подкрепям напълно.  Лошото, е че при нея се набутаха тъй наречените политически хамелеони.  Роската несъмнено е най добрият кмет на Дъбрава. За много кратко време направи селото известно в целия Балкански полуостров. Работили сме и с Дончо и с Калоян. За Томов и Ризов не бях и чувал. Смешното е, че някои от тези хора надянаха костюми и започнаха да поднасят цветя тук-там. Само за да ги щракнат сайтовете на които са си платили. Къде бяхте вчера бееeee? Мога да ти кажа, кои нови лица искам да видя в общински съвет… Това са психологът Георги Костадинов, президентът на родната федерация по бейзбол и шеф на „Бизоните“ Ясен Неделчев, европейската и световна шампионка по таекуондо и кикбокс Албена Ситнилска… Това са хора, които познавам от много време, хора които не влизат в политиката за да крадат или строят а да направят нещо добро. Те са кандидати от различни партии и мисля, че няма да се намери човек, който да каже лоша дума за тях…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

коментара

Продължете с четенето

Интервюта

Тази седмица във вестник “ Топ Преса „

Публикувано

на

  • СКАНДАЛНО!!! Катедра „Психология“ към Философския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ хвърли бомбата: Доц. д-р Николай Марин страда от психоза, която ще го унищожи!
  • Венци Сотиров – независим кандидат за общински съветник: Човекът е като книга. Не съдете само по корицата, трябва да я отворите и да я прочетете!!!
  • 66-годишният бай Шукри: Ванга спаси семейството ми
  • ЧОВЕШКА ТРАГЕДИЯ! Две сестри просят в Петрич, след като майка им изгаря жива!

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ