Бисер Михайлов инициира работна среща за Асоциация „ВиК“ в Гърмен

1

снимки: Областна администрация – Благоевград, архив

Областният управител Бисер Михайлов проведе днес работна среща в община Гърмен относно предстоящото заседание на Асоциация „ВиК“ Благоевград. На срещата присъстваха заместникът му Асим Адемов, кметът на общината Минка Капитанова, председателят на Общинския съвет Мурат Адем, съветници, експерти.
Какви ще бъдат ползите за общината от членството в Асоциацията, възможностите за участие в проекти по европейските фондове, финансовото участие на общината, цената и качеството на водата, бяха само част от въпросите към областния управител по време на срещата.
Асоциацията по ВиК е юридическо лице със седалище и адрес в областната администрация на съответната обособена територия, не е търговско дружество, не формира и не разпределя печалба. Асоциацията по ВиК се състои от един представител на държавата и по един представител на общините, включени в обособената територия, като процентно членството им се определя в зависимост от броя на жителите в съответната община.
Областният управител се ангажира Асоциацията да заработи ефективно, защото тя е част от реформата във ВиК сектора, с която се цели устойчиво развитие на отрасъла. Бисер Михайлов разясни, че  общините запазват собствеността на активите си и пряко участват във вземането на решения на Асоциацията, представи и възможностите за работа по европейски проекти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене