Фестивалът на мелнишкото вино „Златен грозд“ ще се състои на 8 и 9 февруари

domashna-parna-banq-ot-vino-sreshtu-mazna-koja_2680Тази година за пръв път и гостите на фестивала ще могат да опитат от вината, участвали в конкурса за най-добро домашно вино

Фестивалът на мелнишкото вино „Златен грозд“, трето издание, ще се състои на 8 и 9 февруари.

По традиция гостите на Мелник ще се насладят на разнообразието от вина, произведени в региона, майсторлъшки мезета и фолклорна програма представяща местните традиции и обичаи.

Водещ на празника ще бъде Димитър Туджаров – Шкумбата.

В програмата на първия ден ще участват Детска група „Зоница“ при Читалище „Емануил Васкидович“, Мелник, Фолклорна група при Читалище „Пробуда“, село Овчарци, Община Сапарева баня, танцов ансамбъл село Слатино, Общива Дупница, Фолклорен танцов ансамбъл „Пиринче“, Благоевград, Фолклорна група „Веселина“, Благоевград, Фолклорна група „Бисери“, Благоевград, – Танцов ансамбъл Читалище „Отец Паисий-1919“, Сандански и Ансамбъл „Празник“, Сандански.

В паузите на фолклорната програма ще се състои благотворителен търг на вина, представени от избите, участнички във фестивала, с благотворителна цел.

Ще бъде излъчен победител в конкурса за най-добро домашно вино.

През втория ден ще прозвучат песните на народната певица Гуна Иванова, – Фолклорна формация „Мегдана“ – гр.Благоевград, фолклорните групи при Читалище „Климент Охридски“, село Склаве, самодейните състави при Читалище „Никола Й. Вапцаров“, Струма и мъжката фолклорна група „Голешовски фантове“, село Голешово.

Вече започна приемането на мострите вина, които ще участват в конкурса „Най-добро домашно вино от Мелнишки район“.

Участниците ще се състезават в две категории – вино от „Широка мелнишка лоза“ и „Букет“. Всеки производител трябва да предостави най-малко 2 литра от своята напитка.

Комисията за оценяване на вината ще се състои от представители на Българската асоциация на професионалните сомелиери.

Победителите в двете категории ще бъдат излъчени и наградени в края на първия фестивален ден.

Тази година за пръв път и гостите на фестивала ще могат да опитат от вината, участвали в надпреварата и да определят свой победител.

Всеки гласувал ще има възможността да спечели награда – уикенд за двама и нощувка за двама в Мелник, вечеря за двама. Наградите са предоставени от фирми в града. Победителят ще бъде излъчен в края на втория фестивален ден.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене