2 млн. лв. за „Архонта“ и спираме простестите срещу депото за боклук в село Баня!

Слави Бинев

Лобист на Слави Бинев искал от Любен Татарски своя фирма от „R—System Holding” АД да изпълнява или да консултира проекта? Татарски отказва и започват протестите и създаването на „Баненската буна“!

Край Разлог започва изграж­дането на регионално депо за твърди битови отпадъци. Всички инстанции се произнесоха и строителството може да започ­не без проблем.

Реализацията на проекта, чи­ято стойност е 13 милиона лева, бе предхождана от 25 съдебни дела. Всички до едно се про­валиха в съда. Напрежението обаче остава. Защо? Топ Преса реши щателно да се заеме и да провери случая, от който изля­зоха повече от скандални факти, версии и хипотези.zx450y250_2463382

Строител­ството на депо­то трябваше да стартира през 2008-а година.

Първоначалното забавя­не бе заради процедурни и администра­тивни пробле­ми, валидни за цялата страна.

Срещу изграж­дането на де­пото се обяви­ха и жители на курортното село Баня, които съзряха в проекта екологична бомба. 25 дела сре­щу общината и държавата за­веде местното сдружение „Баненска буна“, като основният аргумент бе, че депото ще нане­се вреди на жителите на селото.

„Всички дела са спечелени от общината и започваме из­граждането“, заяви кметът Кра­симир Герчев пред Топ Преса, който е категоричен, че еколо­гичният проблем е в сега дейст­ващото сметище, а не в мо­дерното бъдещо депо. Герчев призова жителите на общината и особено няколкото, според него, членове на сдружение­то „Баненска буна“ да проявят мъдрост и отговорност пред ал­тернативата да няма къде да се депонират отпадъците и да се плащат жестоки санкции, ако новото депо не се изгради.

През миналата година то­гавашният евро депутат сега депутат Слави Бинев заедно със партньорите си от НФСБ съвместно с „Баненска буна – 2011″ организираха няколко протеста, внесоха жалби до 16 български институции и заве­доха дело в Административен съд – Благоевград срещу из­граждането на сметището.

„Всички правителства у нас имат страх само от Европа или от улицата , каза евродепутатът Слави Бинев.

От името на НФСБ Слави Бинев подаде сигнал до Евро­пейската комисия относно за­кононарушенията, свързани с изграждането на сметището в разложкото село Баня и сезира ръководителите на ред българ­ски и европейски институции по случая. Бинев постави пред европейските институции про­блема и по време на заседание на Европейския парламент. Ре-зултат обаче нулев. Свърза­хме се с офи­са на Бинев в столицата, от където ка­тегорично ни беше отказан коментар. По свои канали разбрахме, че сигналът на Бинев бил по­средствен, популистически и дори тога­вашният евро­депутат полу­чил критики че не е поднесъл фактите така както трябва.

„Трябва да спрем тази не­справедливост. Това решение за сметище не е дългосрочно, което означава, че ще бъдат пръснати 15 милиона, а пробле­мът няма да е решен“, заяви ев­родепутатът от НФСБ Слави Бинев и поясни, че ще се изсекат декари веков­ на гора в ту­ристически ре­гион, известен с минералните си извори. Тези  изво­ри ще бъдат замърсени от това депо. Замърсен ще бъде и при­ток на река Места, която е основна за го­леми градове в България и съседна Гър­ция”, каза още Бинев.

Недоволните граждани са категорични, че сметището ще съсипе поминъка им – тури­зма, и ще навреди на здравето на местното население. Депо­то, което ще бъде изградено на метри от последните къщи в селото, ще събира отпадъците на четири общини – Якоруда, Белица, Банско и Разлог.

Болницата ще се напълни с хора с белодробни заболява­ния, притеснени са жителите на с. Баня.

Хората от селото се нахвър­лиха върху депутата Любен Та­тарски. Именно бившият кмет на Разлог е сочен за главния виновник за проекта за смети­ще в разложкото село.

„Най-гадното е, че има друго място – изоставени мини – за които ОВОС-а гарантира, че ще съберат количествата отпадък. Но очевидно местни интереси, като на бившия кмет на общи­на Разлог Любен Татарски и фирми около него, са на път да надделеят”, казва съпредседателят на НФСБ Данчо Хаджиев и заяви, че от НФСБ и местни­те жители на Баня категорично ще се противопоставят на тази злоупотреба. „Изграждането на регионални депа се превръ­ща в бизнес, който дава храна на всякакви местни олигарси”, казва още Хаджиев.

От сдружението „Баненска буна – 2011” заявяват още, че решението за строеж на сме­тището е незаконно, както и че геоложката основа не отговаря на условията за сметище.

В този ред на мисли, управи­телният съвет на сдружението предложи ново място за из­граждането на депо за отпадъ­ци. Вместо в село Баня, както предвижда проектът, новото депо за отпадъци да бъде из­градено на мястото на автохранилището в село Елешни­ца, в старите изоставени мини.

Според Елена Наумова, член на Управителния съ­вет на сдружението: „Стро­ежът на депото в село Баня се финансира с много милиони, голяма част от които ще бъдат присвоени под формата на бонуси”.

КЪДЕ Е ИСТИНАТА?

Доста притеснителен е моментът че една партия и един депутат с години правят поли­тика от този скандал. Докато хората в село Баня треперят и се страхуват от нещо за което институциите са казали че е законно, други се опитват да им „вземат гласовете“ за постоянно и да трупат рейтинг а и не само… Колкото скандално ,сензационно но и реално да звучи … политическите националис­тически удари по проекта за строеж на депата край Разлог имат и своята користна финан­сова цел. Как иначе да си обяс­ним безрезултатното лаене на политиците от Патриотичният фронт? При пряко коалиционно участие във властта НФСБ не прави нищо освен да крещи по­пулистки в ушите на хората от село Баня но не си мръдна пръ­ста из институциите в столица­та да им свърши работа. Учас­тието на НПО „Баненска буна“ също не е случайно, оказа се че неговата дейност си е реално и то дори се финансира за да из­върша своята дейност. Ролята му видимо е бушон между никаквите резултати и правенето на политика от страна на национа­листите. В дългото ни ровене по темата успяхме да намерим връзка с един експерт, който ни разкри и най-скандалната вер­сия по темата. Става въпрос за топлата връзка между бившият депутат от ПП ГЕРБ – Любен Татарски и тогавашният евро­депутат Слави Бинев. Според хипотезата подкрепена в опре­делена степен с документи Сла­ви Бинев искал да прокара за изпълнител на проекта в Баня своя фирма. Става въпрос за „R-System Holding“ кАД, на която Бинев е един от основа­телите в който вли­зат повече от 100 дружества, които инвестират в развле­кателния бизнес, охранител­ни компании, в строителство. Едно от тези дружества може­ло да консултира проекта ако не го спечели. Залогът е да се усвоят близо 2 млн. лева за „архонта“ ,като се осигури нацио­нален и европейски комфорт на проекта. Предполагаме сега ще стане интересно къде е ге­незиса на цялата тази вероятна схема. Отговорът е един – Сил- вана Дилова, адвокатката, коя­то е отдала живота си да смаже „феодала“ Любен Татарски. За никого в Разлог не е тайна, че Дилова с години не спира да търси политически съюзници, за да смачка Татарски заради това, че отказал да уреди мъжа й, който е геодезист, в схема да прави добри пари от общината (това ще е отделна тема в наше­то разследване). Дилова през годините на войната си срещу Татарски мина през БСП и Мая Манолова, през РЗС и Яне Янев,

през ДПС дори, така стигнала и до Слави Бинев. Представила му каузата на село Баня  и проектът за депото и типично по мутренски стил; Бинев решил да се намеси силово, като политически поиска пай от 13-те милиона.

Само така може да се обясни фа­ктът, че само лае, но работа не върши. Чака си комисионната да млъкне, коменти­рат нашите колеги журналисти. Ние донякъде сме съгласни с тях.

ПОСЛЕДСТВИЯТА:

Сега, разбира се, очак­ваме да бъдем порицани за­ради това наше разследване, но истината е най-важната и най-нужната за нас. Времето ще покаже кой е бил прав и кой е крив. Но когато един чисто човешки проблем, който убива бавно жителите на село Баня,

с години се превърне в мост за прокарване на корпоративни интереси на определени поли­тици и за правене на рейтинг, някой трябва да реагира. И ние го правим. Съ­ветваме жителите на село Баня следващия път, когато организи­рат протести, да не оставят политици да ги водят за носа, а да им поискат сметка как­во правят, не да ги слушат само какво говорят. Нека чисто човешки седнат на една маса с „водачите“ си от НПО „Баненска буна“ и да поискат черно на бяло справка за реалното им финансово състояние. Раз­печатка от банковите сметки – кой ги финансира, защо и с колко. Тогава с очите си ще ви­дят как гласът на протестите им се е превърнал в инструмент за правене на политика и много пари. Толкова пари, колкото не могат да си представят. И ако „архонтът“ и ортаците му ги по­лучат, подкрепа към протеста повече няма да има и той тряб­ва да бъде размит.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене