4-ма свидетели проговарят по делото срещу гоцеделчевския бос Б. Мавродиев: 17-г. тийнейджър задлъжнял с 60 000 лв. за „черно тото“, пощаджията на Кочан Ц. Чанталиев похарчил пенсиите на съселяните си за хазарт

ерер 001

33-годишният Борислав Мавродиев, уличен за бос на престъпна група, занимаваща се с черно тото и лихварство в Гоце Делчев, бе изправен на подсъдимата скамейка по негово желание. Процесът стартира вчера в Ок­ръжен съд – Благоевград, след като самият той подава мол­ба или да бъде внесен обви­нителен акт срещу него в съ­да, или наказателното произ­водство да се прекрати.

Искането е направено пред Софийски градски съд на 19-и декември 20.13 г., тъй като разследването се води в столицата. След едногоди­шен „пинг-понг“ между со­фийските и благоевградски­те магистрати кой е компе­тентният съд да гледа дело­то, ВКС слага край на спора и обвинителния акт, изготвен от софийския наблюдаващ прокурор, пристига в Бла­гоевград.

Хронологията бе изяснена вчера от прокурор Екатери­на Даракчиева, адвокат Ил­ко Стоянов поиска делото да бъде прекратено, тъй като не е спазен 3-месечният срок за внасяне на обвинението в съ­да. Съдия Атанас Маскръчки обаче отхвърли искането, а след това и последвалото второ искане на защитата за връщане на делото на ремонт в прокуратурата заради нея­сни обвинения. Прокурор Да­ракчиева започна да чете об­винителния акт и така стана ясно, че Борислав Мавро­диев е подведен под наказа­телна отговорност за три престъпления: за незаконно раздаване на кредити с лих­ви на 9 лица, в резултат на което се е обогатил с 46 620 лв., за неправомерни доходи от нелегален хазарт, така на­реченото „черно тото“ със за­лози на футболни мачове и за пране на пари. С изпрани­те пари от двете престъпле­ния, които е извършил от февруари 2006 г. до декем­ври 2008 г., той си купил лизингов автомобил „Ленд Роувър“ за 92 950 лв. според об­винението.path_21500

Досъдебното производс­тво срещу Борислав Мавро­диев започнало в края на 2008 г., но той става обвин­яем едва на 21 април 2010 г., когато е арестуван при акция на ГДБОП под името „Тотаджиите“ заедно с още петима мъже от Гоце Делчев – Дими­тър Диамандиев, Николай Камбов, Ангел Ценкин, Витко Запрев и Атанас Бунов. Пос­ледният заподозрян беше ос­вободен, а останалите петима неврокопчани вкарани в аре­ста с обвинения за лихварство и черно тото, но впоследс­твие бяха освободени срещу високи парични гаранции – от 5000 до 15 000 лв.

Обвиненията се крепят на свидетелски показания на 9 човека от Гоце Делчев, кои­то са получавали заеми с 10% месечна лихва, като за целта са подписвали записи на заповеди пред нотариуси. Четирима свидетели бяха ос­ветени на вчерашното съдеб­но заседание.

Първият разпитан беше полицай Николай Близнаков, който взел заем от 5000 лв. на 6-и февруари 2006 г. Па­рите му били нужни като обо­ротни средства, защото по това време не бил „под пагон“ и се занимавал с търговия на мебели. Той заяви, че догово­рът му за заем е заверен при нотариус Елена Ласина, като първоначално почнал да пла­ща месечна лихва от 10% върху главницата, а след то­ва се наложило да прехвър­ли лекия автомобил „Рено Еспейс“, за да се издължи.

„Колата бях купил от Геор­ги Магдалинчев, но не бяхме направили прехвърлянето и по документи се водеше още на него. Затова той реално след това я прехвърли на Бо­би, за да му се издължа“, ка­за действащият полицай.

След разпита на свидетеля подсъдимият Б. Мавродиев поиска да даде обяснения и заяви: „Дал съм му 5000 лв. на заем, които не ми е вър­нал и до ден-днешен. Връща­ше ми по 200, 300, 500 лв. – колкото може, но нямаше ни­какви лихви и не ми е прех­върлял никакъв автомобил като залог“.

Вторият разпитан свиде­тел беше 26-годишният Ра­дослав Хаджиев, който об­ясни, че започнал да играе хазарт, когато станал на 17 години. Играел черно тото за­ради високите коефициенти и залагал при различни хора от Гоце Делчев – при Ангел Бу­нов, Витко Запрев, Ангел Ценкин, на които пращал SMS-и, но затънал яко в дъл­гове и имал да връща на Ди­митър Диамандиев и Николай Камбов. През март 2007 г. взел 5000 лв. заем и от Бо­рислав Мавродиев, но след месец-два родителите му разбрали за неговата хазартна страст. Баща му извикал Борислав и му върнал пари­те, а впоследствие изчистил всичките му дългове и към другите лица, които били об­що 60 000 лв.

Прокурорката поиска да бъдат прочетени показания­та му, които е дал в ГДБОП и ДАНС, от тях стана ясно, че в продължение на 6 месеца е плащал по 500 лв. лихва.на Борислав. Свидетелят заяви’ че няма спомен какво е каз­вал, тъй като разпитите били объркващи и подписал, за да може да се отърве. „Не съм залагал при Мавродиев, ни­кога не ме е заплашвал. По главата ме е удрял Иван Ма­линов заради пари“, отсече вчера той.

Стоян Станчев взел 3000 лв. на заем през юли 2007 г., но подписал запис на за­повед за 5000 лв. Вчера той заяви, че не си спомня раз­мера на сумата, тъй като ми­нало много време. „С баща му сме първи братовчеди. Знам, че гледат крави и са за­можни. Каквито пари съм взел, съм ги върнал, но ме сме говорили за лихви“, каза свидетелят.

20 000 лв. заем от Борис­лав получил през 2007 г. зло­получният началник на по­щенската станция в село Ко­чан Цанко Чанталиев. Той съ­що затънал в блатото, след като се зарибил по нелегал­ните залози. „Три години – от 2005 до 2008 г., играех чер­но тото, залозите правих в заведението при едно момче Митко. Не съм подписвал до­кументи за залози, всичко беше на доверие. Започнах да харча парите на хората – от пенсии и банкови депози­ти, и затова ми трябваха спешно 20 000 лв. Разказах на Стоян Чумата от Гърмен и той ме свърза с Борислав, ко­гото видях при нотариуса. Там подписах договор за покупко-продажба на къщата ми на името на Стоян. След това Борислав ми даде пари­те и се разбрахме да плащам 2000 лв. месечна лихва. Па­рите давах на Стоян, но след втория месец спрях, защото ми направиха ревизия и през 2008 г. ме уволниха. Накрая изгубих къщата“, разказа бившият пощаджия, който бе осъден условно за измамата на своите съселяни.

След разпита на свидетеля Борислав Мавродиев отново даде обяснения и каза: „За първи път го виждам, никога не съм му давал пари, гово­ри пълни глупости“.

С това вчерашното засе­дание се изчерпа и съдията определи датата на следва­щото, на което ще бъдат раз­питани другите свидетели.

33-годишният Борислав Мавродиев е неосъждан, се­меен, с малко дете и в момен­та изгражда ферма по евро­пейски програми. Делото срещу петимата му авери от Гоце Делчев все още е в досъдебна фаза.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене