Сатовча бедства, дъждовете активираха свлачища, има откъснати пътища

сатовча-път
Бедствено положение е обявено от снощи в община Сатовча. Дъждовете, които валят там вече трети ден, отново нанесоха големищети, както по централния път,  така и в селата на общината.
Четири са активираните свлачища по пътя Плетена – Осина. Движението на места е спряно напълно, а на други е изчистено едното платно, за да могат хората да се придвижват.
Тази сутрин пострадаха и двама пътници в лек автомобил, които бяха затрупани от свлачище край с. Осина. Лекият автомобил е „Опел Астра“. Благодарение на бързата реакция на шофьора и дошлите на помощ хора, колата е била извадена от свлачището и двамата пътници  са спасени.
От снощи разчистването е започнало с налична общинска техника. След полунощ е било разчистено първото свлачище на пътя Долен-Плетена.
„Кой прибира парите за почистването на канавките, всички са затлачени, а колите буквално плуват. Звъним от часове на телефон112 за помощ, но от никъде не идва такава“, коментира снощи кметът Плетена Румен Арнаудов, който с бригада от селото се опитваше да помага на бедстващите хора по пътя.
”Снощи с наша техника освободихме една част от пътя от свлечената земна маса край Плетена и там работата продължава и в момента. От Долен до Осина активираните свлачища са 4 на брой. Звъним на 112 от вчера, в момента очакваме тежка техника от Пътно управление-ГоцеДелчев, която ни увериха, че пътува към нас. Положението е не само бедствено, но и страшно“, призна кметът на община Сатовча Арбен Мименов. Той заяви още, че валежите продължават, а на крак са вдигнати спасителни отряди, пожарна, полиция и цялата общинска и частна техника, която е налична в общината.
Много хора също са се отзовали да помагат. В селата положението също е бедствено, има откъснати улици, паднали подпорни стени, наводнени къщи.
„Уведимили сме областния управител Бисер Михайлов“, допълни Арбен Мименов.
Нанесени са щети за стотици хиляди левове от силния дъжд, който продължава да вали. Без ток са селата Слащен и Вълкосел, съборени са подпорни стени и зидове. Пътят за Доспат е затворен заради три свлачища.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене