Само един от циганите нападнали полицаи остана в ареста

циганин
Четирима мъже от кюстендилския квартал „Изток“, от фамилията Гольовци, нападнаха и пребиха служители на РУП-Кюстендил. Полицаите дали сигнал на двама мъже да спрат каруцата си, натоварена с метални предмети, които по неофициална информация са от цех в село Търновлак, за извършване на проверка на ул. „Софийско шосе“, малко след 20.00 ч.
За да избегнат проверката, мъжете с каруцата направили опит да избягат по черен път в района, но са застигнати от полицаите. Към бегълците се присъединили още двама души и започнали да нападат полицаите. Ромите яростно нанасяли удари, ритници и отправяли закани. Полицаите са възпроизвели предупредителни изстрели, ползвали са физическа сила и помощни средства при задържането на братята Юлиян Иванов, на 33 г., Бисер Иванов, на 40 г., баща им Атанас Иванов, на 66 г. и Д. М., на 21 г., всички са известни на полицията с множество противозаконни деяния, осъждани са. Единият от тях е участник и в групата, която нападна и уби пазач на череши преди години в с. Шишковци. На двама служители на реда е направено медицинско освидетелстване
за нанесени телесни повреди.  Обвинението е за кражба и нанасяне на лека телесна повреда на длъжностни лица, по време на изпълнението на служебните им задължения, каза Калфин.
Районен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Николета Карамфилова, постанови три различни мерки за неотклонение за тримата роми – баща и двама сина от фамилията Гольовци, които са в ареста по обвинение за кражба и нападение над полицаи. На влизане в съдебната зала братята Юлиян и Бисер подвикнаха към журналистите – „снимайте ни, да се види, полицаите ни биха“. Пред залата бяха и жените на арестуваните и тяхна роднина. Най-тежката мярка – „задържане под стража“, съдия Карамфилова постанови за Юлиян Иванов /на 33 г. /, който е и осъждан. За него няма достатъчно данни, на този етап от досъдебното производство, че е участвал в кражбата на метали от сладоледения цех в село Търновлак, но може да се направи обосновано предположение, че е оказал съпротива на полицейски служители, отправял е заплахи към тях и е опитал саморазправа. Адвокат Анита Пешева пледира за по-лека мярка, като предостави на съда епикризи за раждането на две деца /близначета, които са недоносени/, в края на 2013 година, за които Юлиян трябва да се грижи като баща.
Братът, Бисер Иванов /на 40 г./ направи самопризнания за извършител на кражбата от село Търновлак, като каза пред съда, че баща му и брат му не са били с него. Съдът счете, че няма опасност да се укрие и постанови мярка „парична гаранция“, в размер на 1000 лв., които трябва да се внесат в 5-дневен срок. Бисер Иванов каза в съдебната зала, че е бит от полицаи с пистолет в главата.
За бащата Атанас Иванов / на 67 г./, съдът постанови мярка „подписка“, като съдия Карамфилова каза, че на този етап от разследването не може да се направи обосновано предположение, че той е участвал в кражбата и нанасянето на лека телесна повреда на полицаи. Атанас заяви пред съда, че си е бил вкъщи, когато едно дете го е повикало, за да му каже за инцидента. Видял е синовете си с белезници и после се е прибрал отново вкъщи. Наблюдаващият прокурор Бойко Калфин пледира за „задържане под стража“ и на тримата мъже, като освен кражбата, той посочи, че те са демонстрирали тотално незачитане на реда, чувство за безнаказаност и превъзходство над полицейски служители. След решението, той коментира, че ще протестира пред Кюстендилския окръжен съд. Жалба за по-лека мяка пред КОС ще внесе и адвокатът на Юлиян Иванов, Анита Пешева. Заседанието на КОС е днес –  5-ти февруари.
www.nablyudatel.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене