Чуждите туристи: Банско е бижу, но опашките пред лифта ни докарват психоза

108720-lift-opashka-bansko

„За първа година посещавам зимния курорт Банско. За четвърти ден съм тук, всичко ми харесва – красив град, впечатляваща архитектура, отлична кухня, добро обслужване. Санитарните възли са невероятно чисти при толкова много хора, които се извървяват. И изведнъж всичко рухва, когато дойдеш за най-важното – да се качиш в планината да караш ски. Огромните опашки за лифта са ужас. Вчера висях повече от час, това е психически тормоз. Възмутително е! Ще си помисля дали следващата година да избера България за зимна почивка.“  Това сподели пред вестник „Труд“ турската туристка Севиндж Тренова от Истанбул, която наш екип намери изнервена пред началната станция на лифта в Банско.

Часът е 9, четвъртък, 29 януари. А опашката е огромна и четворна. Сред чакащите са и стотици дечица, които ски учителите им се опитват да вкарат с предимство пред останалите, за да не ги смачка тълпата. Но се оказва мисия невъзможна, защото няма място къде да отстъпят останалите туристи. Буквално игла да пуснеш, няма къде да падне.

Българска реч не се чува. Отвсякъде се лее румънски, турски и английски. Минава половин час, туристите чакат реда си мълчаливо, демонстрират търпение и възпитание. Но към 50-ата минута се започва подсвирване и остро задаване на въпроси към служителите от ски зоната. Тези, които за първи път идват в Банско и не са виждали опашките пред лифта, са втрещени. Мислят, че има някакъв технически проблем и питат: „Какво става, защо толкова чакаме? Това никъде го няма!“

А служителите се чудят как да обясняват, че толкова е капацитетът на кабинката. Повече не може – до 2 хиляди души на час. А по тротоарите висят и чакат още поне 2-3 хиляди скирори.

„За осма година идвам в Банско, курортът е едно бижу. Цените хубави, хората хубави, но тези опашки пред лифта изнервят всички. Идваме да почиваме, а не да си товарим нервите и психиката. Въпреки че знам, че така е от години, се питам докога ще продължава“, казва друг турски турист от опашката. Нуман Демираг е тясно свързан с курорта. Той организира групи и ги води в Банско. И се чувства отговорен за комфорта на туристите. Казва, че за последните три години турските гости тук са се увеличили тройно. Тази зима те са вече 30 хиляди.

„Трябва нещо да се направи. И не само да има още една кабинка, тя е просто задължителна. Аз съм обиколил всички зимни курорти във Франция, Италия, Австрия. Там се чака за лифт максимум 5 минути. А това тук е разочароващо. И още – пътищата и инфраструктурата също са зле. Знаете ли, за да дойдем до тук, обикаляме през Гърция, а не влизаме директно в България заради лошите пътища“, препоръчва Демираг.

И продължава: „Преди три дни наше момче от групата пострада, добре, че всичко приключи щастливо. Но видяхме, че трябва и голяма болница, по-добри здравни услуги. Няма и летище, най-близкото е в София, а може и тук наблизо да се направи.“ Туристите се дразнят и от изоставените строежи, които загрозяват пейзажа на Банско и питат защо е така.

Всички хвалят пистите и природата и казват, че са възхитителни. „В Банско има хубави къщи, механи, невероятен уют, но трябва да се помисли и за туристите. Ние с децата всяка сутрин се събуждаме в стрес, че трябва да се редим на опашки. Ставаме по-рано, за да изпреварим наплива“, разказват Севиндж и съпругът й Кахан.

Половин час разговаряме с туристите , а опашката едва помръдва. Като виждат екипа ни, от навалицата започват да подвикват: „Снимайте, пишете, как може такова нещо, пари даваме!“ И са прави, казват служителите на ски зоната, които обират на първа линия негативите и се мъчат да компенсират неудобството с усмивки и вежливост.

Кръстиха втората кабинка „Южен поток“

А когато попиташ някой банскалия трябва ли втора кабинка за лифта, нервно махат с ръка и викат: „Абе то и кабинка, и писти, и много неща още трябват, ама това не сме държава. Докато ние се балтачим, по съседните страни започнаха да си правят модерни курорти и ще ни изпреварят.“ Банскалии са известни с чувството си за хумор. Неосъществената втора кабинка са я кръстили „Южен поток“. Седем години се умува и говори за една проста въжена линия, като че ли е газопроводът „Южен поток“, обясняват местните.

Тук хората разчитат да се изхранват с туризъм и недоумяват защо държавата се мотае и не си гледа интереса. А на изпроводяк от града възрастен банскалия ни припомня една стара истина – доволни ли са хората , стабилна е държавата. А чужденецът от обяснения няма нужда, той идва да почива и да си остави парите тук. Като не му хареса, втори няма да дойде отново в България.

E79 News; Снимки: в. „Труд“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене