Канабис: Защо легализацията не е решението?

Kanabis

Серж Любиго е президент на асоциацията „ Родители срещу дрогата”. Той специално написа за канабиса: „Това, което родителите трябва да знаят” и „Черното досие на канабиса”.
„Фигаро Вокс”: Министърът на вътрешните работи, Бернар Казанов изрази подкрепа за един по-задълбочен дебат за канабиса, докато големия американски „Ню Йорк Таймс”, заяви, че е против забраната на канабиса. Аргумента на „ Ню Йорк Таймс” е, че канабисът е по-малко вреден за здравето отколкото алкохола, но така ли е наистина?
Серж Любиго: „ Канабисът и алкохола не действат по един и същ начин.”
Изпушеният канабис прониква в дробовете и преминава бързо от кръвта в мастите на мозъка, където си осигурява трайно закрепване. Няма бариера която да спре този процес.
Алкохолът се поглъща. В храносмилателната система има филтър, черен дроб, бариера, която не съществува в дихателната система. Според Националния институт по наркоманиите, американска правителствена организация, употребата на канабис сред юношите действа различно от алкохола. Води до трайно увреждане на мозъка, включително и до намаляване на IQ-то. Отговорникът на отдела по Национална стратегия за борбата с наркотиците – Р. Гил Керликовски, изброява канабиса като една от четирите основни дроги (кокаин, хероин, канабис и метамфетамин).
Защо не трябва да се предвижда една умерена употреба на канабиса, както при алкохола и тютюневите изделия? Има ли разлика или има ли съставка в канабиса, алкохола или тютюневите изделия, която да бъде считана за пристрастяваща?Въпреки че, води до пристрастяване, тютюнът не пречи на функционирането на мозъка. Не съществува обаче безрискова консумация на нелегална дрога, включително и на канабиса. Той нарушава мозъчните функции, уврежда преценката, концентрацията, скъсява паметта и намалява способността за изпълнение на рутинни задачи. Освен това димът от канабиса атакува дробовете много по-агресивно от тютюневия.Около 45 000 души умират всяка година от алкохол във Франция. А що се отнася до тютюна – неговата свободна продажба прави ли го по- малко опасен за пушачите? Тютюнът убива около от 60 000 души на година във Франция.
Наистина ли искаме да направим същата грешка с канабиса, както с алкохола и тютюна? Нашата цел не трябва да бъде само да се намали употребата и последиците от нея – един от доводите, изтъкнати в Ню Йорк Таймс е „огромната” цена за обществото да забрани канабиса. Това ли е релаността? Събирайки таксите от декриминализирането на канабиса е невъзможно да бъде запълнена държавната хазна. Мисли ли Ню Йорк Таймс, че държавата ще събере достатъчно такси, за да компенсира социалните и икономически разходи (здраве, лечение, профилактика, прилагани на ново законодателство, администрация и т.н.) – опастност от инциденти, провокирани от употреба на канабис?
Как да направим това по-различно от случаите с алкохола и тютюневите изделия? Държавните задължения, получавани от алкохола и цигарите са далеч от разходите, покриващи разходите за здравеопазване, да не говорим за човешкия живот, който няма цена.
Мислите ли, че легализирането ще спре дилърите да продават канабис?
Трябва да си много наивен, за да вярваш, че криминалните групировки ще „вдигнат ръце” толкова лесно от трафика на канабис. Престъпните групи няма да оставят толкова лесно да се премахне огромната печалба от трафика на канабис. Примерът, който доказва това е премахване на забраната за алкохол в Съединените Щати. Организираната престъпност отиде ли си, когато през 1933г. алкохолът се легализира? Не само, че мафията не се срина след премахването на забраната, но и разшири мрежите си. (Бележка от ОБСНВ: Първият поискал легализиране на всички видове наркотици и особено на марихуаната е Пабло Ескобар. Той е смятал, че по този начин ще могат легално да си харчат парите, както и да се запазят по-дълго време живи.)
В целия свят търговията с наркотици е в ръцете на организираната престъпност. Те правят огромни печалби и огромни потоци от стоки. Всяка премахната забрана вдига броя на хората, употребяващи наркотици, а тези, които вече са пристрастени, увеличават количеството. Такъв е бил и случаят с опиума в Китай през деветнадесети век. Легализацията му рязко учеличи печалбите на организирана престъпност. С легализирането на канабиса държавата ще се превърне в партньор на престъпните групировки. Така че, с търговията на канабиса и прането на пари не може да се води ефективна борба след неговото легализиране- мрежите на организираната престъпност, които са на международно ниво са тези, които ще се възползват най-добре финансово, а семействата, в които се употребява канабис, ще трябва да понесат последиците от това.
Дори и в случай на легализация, цените да намалеят, печалбите на организираната престъпност пак ще са огромни, но за сметка на това- ще бъдат легални. (бележка от ОБСНВ : Легализацията на канабиса ще доведе до легализация на парите на дилърите).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене