Втори опит да върнат пушенето в заведенията

цигари

С нов законопроект БСП за втори път ще се опита да върне пушенето в заведенията. Това съобщи пред в. „Преса“ депутатът от Коалиция за България Спас Панчев.

В началото на март той и колегите му, които в предизборната кампания поеха ангажимент да либерализират режима за дименето на закрито, ще вкарат в деловодството на парламента промяната на правилата.

Тя ще включва отново зали за пушачи и непушачи в големите ресторанти. Малките пък ще избират дали ще се пуши в тях.

Панчев обясни, че няма ден, в който да не го търсят собственици на заведения, които са фалирали. В последния работен ден на миналата седмица в Народното събрание той се срещна с двама от шефовете на Сдружението на заведенията в България – Елеонора Калчева и Борислав Кунев.

„Големите ресторанти, кафенета и барове с площ над 70 кв. м нямат проблем, те намериха начин да заобиколят закона, като създадоха зони за пушене. За онези, които се опитваме да развиваме семеен бизнес, е истинска трагедия“, обясни Калчева.

Тя поиска да се направи проучване сред хората, които ходят по заведения – трябва ли да бъде върнато пушенето на закрито. Според Калчева всички изследвания на общественото мнение по темата били с изкривени резултати, тъй като в тях участвали много хора, които от година не са стъпвали в ресторанти и барове.

Тя нарече рекетьори неправителствените организации, които водят битка срещу отпадането на тоталната забрана за димене на закрито. Според Калчева много от тези, които трябва да следят за спазването на правилата, са на заплата при ресторантьорите и си затварят очите за нарушенията.

В началото на декември парламентът отхвърли още при първото гласуване промените в Закона за здравето, които трябваше да разхлабят примката за пушачите.

inews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене