С лев по-висока цена за кг тютюн на финала се появиха „Сокотаб” и „Даймънд”

тютюн

Двете големи фирми „Сокотаб” и Даймънд” се включиха в изкупуването на тютюна от реколта 2014 в Гоцеделчевско на финалната права.

Това съобщиха за ИНФОМРЕЖА тютюнопроизводители с все още неизкупена продукция, както и такива, които умишлено заради ниските цени не са продали досега жълтото злато на малките изкупвателни фирми.

„Сокотаб” и Даймънд” се появиха, за да изкупят последните количества, след като повечето производители вече са продали тютюните си на скандално ниски цени.

Неплатимите количества, с които експертите притиснаха и тази година тютюнопроизводителите, достигнаха до 11-12 % при допустими до 6% и средни цени от 4 до 4,50 лева за кг.

Това доведе до масови недоволства, протести и ожесточени преговори с Министерството на земеделието и храните, сдруженията на тютюнопроизводителите и изкупвачите на тютюневата реколта за 2014 г.

В момента кампанията в Гоцеделчевско е към края си, а двете фирми „Даймънд” и „Сокотаб” изкупуват последните количества с лев по-скъпо, на цени между 4,60 и 5,60 лева и повече за килограм.

„От цялата шмекерия, която отново и за поредна година ни приложиха изкупвачите, спечелиха само тези, които не продадоха тютюните си на първите ни изпратени фирми като „Плевен БТ“, „Кърджали БТ“ и други, които купиха същите по качество и цвят тютюни на обидно ниски цени, които паднаха и под 4 лева за килограм. Трудът ни бе обезценен допълнително и с рекордно завишения процент неплатими количества, които достигнаха до 12 % при допустимите 6%. Цялата дандания беше да се осигури печалбата на малките фирми, които да препродадат изкупения тютюн на големите дружества“, е мнението на огорчените производителите в региона.

За пореден път те се опитват да разгадаят схемата, която „изяжда“ продукцията и труда им, като според тях големите фирми са се включили на финала на изкупанта кампания, за да замажат очите на земеделското министерство.

„Такава е според нас схемата, с която години наред разни прекупвачи ограбват труда ни и ни обричат на пълна мизерия, за да печелят пари на наш гръб”, са категорични производителите на жълтото злато, които не крият, че отново се чувстват измамени и още по-бедни.

Те отново правят планове през февруари да заминат за Гърция, където също ще произвеждат тютюн, но по други правила.

Голяма част от тютюнджиите вече стягат куфарите за южната ни съседка. По предварителна справка тази година се очаква повече гурбетчии да заминат за сезонна, предимно земеделска, работа в Гърция, недоволни от ниските изкупни цени на продукцията в родината.

Повечето се канят да поемат зад граница, но след като засеят лехите с разсада в България. Има и такива обаче, които се отказват от родното тютюнопроизводство за сметка на това в Гърция.

„Ниските цени на тютюна тази година съвсем отчаяха хората. Няма яснота за бъдещето на бранша у нас. Нямаме сигурност. Едни казват, че ще го има, други пък твърдят, че от Брюксел ще спират производството на тютюн. Ние друга алтернатива нямаме и затова много хора отиват в Гърция от ранна пролет“, споделят и кметовете на населени места в Неврокопско.

Кметът на Сатовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюни у нас Арбен Мименов също признава, че земеделците са обезверени. „Вече не вярват на обещания за високи изкупни цени. Все по-трудно е да ги задържим тук и пак ще правим тъжни справки колко хора са напуснали домовете си и са тръгнали да търсят късмета си в чужбина”, допълни той.

В същото време крупните земеделци от Гърция покрай границата с Неврокопско вече обикалят българските села, за да търсят наши работници. Наемат цели семейства, които и минали години са работили при тях.

Нашенците там работят за 20-25 и 30 евро дневна надница в зависимост от работата, а работодателите им осигуряват квартири и прехрана. Много от билите вече да работят полска работа в Гърция са доволни от предоставените им там условия, но и много се оплакват, че ги настаняват в стари обори, без тоалетни и бани. Има и такива, които си тръгват в края на сезона с по-малко пари от договореното с гръцките работодатели.

През лятото, когато е сезонът на беритбата на тютюна, маслините и ваденето на картофите, броят на гурбетчиите в южната ни съседка от Неврокопско се увеличава. Тогава много нашенци пътуват всеки ден до гръцките ниви, като тръгват сутрин рано и вечер се прибират, за да гонят полската работа и в родните си места.

През лятото масово работещите в шивашката промишленост от региона излизат в отпуски, за да изкарат допълнителни пари с полски труд в Гърция.

„Дали ще доживеем и ние като гърците да имаме подреден и добре платен земеделски труд. Там средната цена на тютюна е 4 евро, а при нас пада и под 3 лева. Държавата трябва много сериозно да помисли за сектора, защото е писано България да се издържа предимно от земеделие и туризъм“, са надеждите на хората от Гоцеделчевско, които от ранна пролет до късна есен превиват гръб по полетата в Гърция.

INFOMREJA.BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене