Свържете се с нас

Политика

Мария Габриел: Борбата срещу тероризма е ключово предизвикателство за страните от Арабската лига и ЕС

Публикувано

на

Мария Габриел

Пътна карта за Либия, мерки срещу разпространението на оръжия и обмен на добри практики са ключови елементи на сътрудничеството между ЕС и Арабската лига

Членовете на Комисията по външни работи на Европейския парламент проведоха дебат с Генералния секретар на Арабската лига Набил Ел Арабия. В изказването си той наблегна на въпросите, свързани с израелско-палестинския конфликт, ситуацията в Сирия и Либия и разпространението на тероризма в региона. Генералният секретар специално подчерта нарастващата роля на ЕС на международната сцена, отбелязвайки, че според много държави Съюзът е основен актьор в световните процеси.

Мария Габриел, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП по въпросите на Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка, повдигна пред Набил Ел Арабия няколко ключови въпроса.

Разглеждайки положението в Либия, тя наблегна на разработването на пътна карта, разисквана на извънредното заседание на външните министри на страните от Арабската лига миналата седмица. В този контекст поиска отговор от Генералния секретар какви са основните елементи на тази пътна карта за излизане от кризата и в коя област подкрепата на Арабската лига може да бъде най-полезна.

На следващ ред Мария Габриел привлече вниманието върху борбата с организираната престъпност, трафика на оръжие и наркотици, като подчерта важността на сътрудничеството не само между държавите от Арабската лига, но и между тях и африканските държави. Тя призова за насърчаване на такова сътрудничество за борба с организираната трансгранична престъпност, която е свързана и с разпространението на тероризма в региона.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП повдигна накрая въпроса за обмена на добри практики в рамките на Арабската лига по отношение борбата срещу религиозния радикализъм.

В отговорите си, Набил Ел Арабия  наблегна на културния и религиозен контекст, освен на проблемите на сигурността. Той приветства призива за по-тясно сътрудничество в борбата срещу тероризма между ЕС и страните от Арабската лига и между самите арабски държави в борбата срещу религиозния радикализъм.

 

коментара

Политика

Политическите партии в община Сандански постигнаха съгласие за състава на Общинската избирателна комисия

Публикувано

на

ПАРТИИТЕ СЕ РАЗБРАХА! В. Цомпова от ГЕРБ оглави ОИК – Сандански, ВМРО и ДПС със заместници, секретарят от БСП

Председателското място е за ПП ГЕРБ, едното зам. председателско е за ВМРО, второто е за ДПС, а секретарят е от БСП. Представителите на ПП ГЕРБ обявиха, че за председател предлагат Весела Цомпова от Струмяни. В. Цомпова все още е председател на Общинската избирателна комисия в община Струмяни, на която мандатът изтича след сформиране на новата ОИК. Тя трябва да предаде цялата документация на секретаря в община Струмяни Иван Секулов. От ВМРО предлагат за зам. председател адвокат Методи Димчев. Секретар остава адвокат Нели Захариева. От ДПС все още не са обявили името на втория зам. председател на Общинската избирателна комисия в Сандански. От „Атака” е номиниран за член адвокат Кичка Манова. Общинската избирателна комисия в Сандански е от 11 членове. До дни предстоят втори консултации и ще бъдат известни имената на всички членове в новата ОИК.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Политика

Лидерът на ”Атака”: Симеонов и Каракачанов ще извиват ръцете на Борисов под диктовката на Цветанов

Публикувано

на

Аз съм против сътрудничество с ВМРО и НФСБ на тези местни избори. Красимир Каракачанов и Валери Симеонов постъпиха по подъл начин. Те може да си сътрудничат, но аз подозирам игра. Те ще бъдат подпомогнати от Цветан Цветанов. Това каза лидерът на „Атака“ Волен Сидеров по НТВ.

Симеонов се е изказал революционно за разграничаване от ГЕРБ. Това е станало след среща между Симеонов и Цветанов на Жеравна. След тази среща Симеонов излезе с информация, че тази есен ще преразгледа сътрудничеството си с ГЕРБ. Значи тези две партии- ВМРО и НФСБ извиват ръцете. Имам данни, че тези две партии ще бъдат подкрепени от структури на Цветанов. Има скърцане в структури на ГЕРБ –  в Русе, в Добрич. Това ще се използва от Цветанов и той неофициално ще ги насочва към гласуване в полза на НФСБ и ВМРО.

Те не смятат, че трябва се крият. Всяка година ходят на събора да се снимат. Симеонов и Цветанов бяха много близки. Симеонов не веднъж е посочвал, че Цветанов трябва да е премиер. Той твърдеше, че трябва да има коалиция между ГЕРБ и патриотите, но Борисов да не е премиер.

Сега нещата излизат наяве. Каракачанов си мълчи, значи се съгласява със Симеонов. Те ще извиват ръцете на Борисов, да искат някакви неща, да търгуват и да търсят някакъв друг вариант с ГЕРБ. Аз нямам свръхпретенции. Не променям и условията на договорката ни.  Трябва да си довършим мандата и да направим пенсиите 300 лв.

В периода на ОП, коалиция създадена от мен, изместихме ДПС от третата позиция в парламента. Сега това не е така. ДПС са дали банкет, когато мен ме изключиха. Не е изключен вариант да се кандидатирам за кмет на София. Няма яснота кой ще се явява от големите партии. Това е ключово място. Няма да играя подли и коварни игри, както го замислят Симеонов, Каракачанови  Цветанов. Не съм чула Мая Манолова да е заявила своята кандидатура. Скокове в различни посоки  да подкрепяме опоненти на ГЕРБ не е невъзможно./provaton.bg/

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ