Мария Габриел: Борбата срещу тероризма е ключово предизвикателство за страните от Арабската лига и ЕС

Мария Габриел

Пътна карта за Либия, мерки срещу разпространението на оръжия и обмен на добри практики са ключови елементи на сътрудничеството между ЕС и Арабската лига

Членовете на Комисията по външни работи на Европейския парламент проведоха дебат с Генералния секретар на Арабската лига Набил Ел Арабия. В изказването си той наблегна на въпросите, свързани с израелско-палестинския конфликт, ситуацията в Сирия и Либия и разпространението на тероризма в региона. Генералният секретар специално подчерта нарастващата роля на ЕС на международната сцена, отбелязвайки, че според много държави Съюзът е основен актьор в световните процеси.

Мария Габриел, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП по въпросите на Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка, повдигна пред Набил Ел Арабия няколко ключови въпроса.

Разглеждайки положението в Либия, тя наблегна на разработването на пътна карта, разисквана на извънредното заседание на външните министри на страните от Арабската лига миналата седмица. В този контекст поиска отговор от Генералния секретар какви са основните елементи на тази пътна карта за излизане от кризата и в коя област подкрепата на Арабската лига може да бъде най-полезна.

На следващ ред Мария Габриел привлече вниманието върху борбата с организираната престъпност, трафика на оръжие и наркотици, като подчерта важността на сътрудничеството не само между държавите от Арабската лига, но и между тях и африканските държави. Тя призова за насърчаване на такова сътрудничество за борба с организираната трансгранична престъпност, която е свързана и с разпространението на тероризма в региона.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП повдигна накрая въпроса за обмена на добри практики в рамките на Арабската лига по отношение борбата срещу религиозния радикализъм.

В отговорите си, Набил Ел Арабия  наблегна на културния и религиозен контекст, освен на проблемите на сигурността. Той приветства призива за по-тясно сътрудничество в борбата срещу тероризма между ЕС и страните от Арабската лига и между самите арабски държави в борбата срещу религиозния радикализъм.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене