Мъж пострада при незаконен добив на въглища в Балдево, транспортиран е в Пирогов

09d60e04217359ea086ac012c8ea12c7

39-годишният Данаил Червенков от гоцеделчевското село Мусомища вчера около 15 часа е бил затрупан от земна маса и въглища при контрабанден добив край село Балдево, община Гърмен.

По първоначална информация пострадалият мъж е с тежки фрактури на гръбначния стълб и таза, както и с други сериозни травми и наранявания.

Червенков е бил спасен по чудо от групата мъже, с които е добивал въглища.

За щастие приятелите му успели бързо да го измъкнат от свляклата се върху него земна маса и потърсили лекарска помощ.

Пострадалият е транспортиран за Пирогов.

След нещастния инцидент в Гърменско тръгна слух, че в групата на Данаил Червенков имало и полицай. При приемането на 39-годишния мъж в Пирогов било съобщено, че злополуката е станала при срутване на стара къща.

„Това е един от големите проблеми в общината ни. Предупреждавали сме от общината и полицията многократно и местните, и външните въглекопачи за опасностите, които крие това безразборно добиване на въглища, но явно няма никаква чуваемост“, коментира кметът на Гърмен Минка Капитанова.

Мъжете са добивали въглища покрай Балдево, където са попаднали на жила с находище на въглища.

Запознати коментираха, че старият рудник в Балдево отдавна е запечатан, а откритият се охранява денонощно.

Хората от Балдево споделиха, че има групи, които копаят денонощно като къртици и продават добитите въглища на половин цена, за да преживяват. Средно по 70 лева вървял един тон контрабандно добити въглища от находищата около гърменското село.

Работело се предимно по предварителни заявки, а бизнесът с незаконния добив на въглища бил много популярен и сред ромите от село Огняново. От тази дейност се издържали цели семейства, коментираха жители на Балдево и Огняново.

INFOMREJA.BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене