Джон Кери потвърди 4 стратегически направления за сътрудничество с България

60160-632x358

Радвам се, че съм в България точно в момент, когато в целия регион има много предизвикателства. Нашата ангажираност към България като член на НАТО е непоклатима, както е и според изискването на член 5 на Атлантическия пакт. Това бяха встъпителните думи на държавния секретар на САЩ Джон Кери на пресконференцията в Министерски съвет. Държавният секретар на САЩ заяви още, че днес сме заедно, за да гарантираме изграждането на единна, сигурна и силна Европа и на България като част от европейските народи, пише БЛИЦ.

Той посочи като основни обсъждани теми в разговорите си с българските държавни ръководители сигурността, енергийната диверсификация , културни връзки между нашите два народа.

„Създадохме работни групи по четири от областите, в които ще си сътрудничим активно и занапред”, каза още Кери. Той посочи кои са тези области – колективната сигурност и в тази връзка увеличаване на провежданите съвместни си учения и работа за оптимизиране на българската армия. Втората работна група е в сферата на енергийната сигурност, важен въпрос не само за България, но и за цяла Европа. „Искаме диверсифициране на източниците на доставка на енергийни суровини”, потвърди държавният секретар.

Според него, друга важна област на сътрудничество за България и САЩ е върховенство на закона и пресичане процесите на корупция, което трябва да направи България. „Работил съм като прокурор в Америка по дела на организираната престъпност и прането на пари, както и на корупция сред висшите етажи на властта и знам какво усилие изисква тази борба”, допълни Джон Кери.

Той съобщи, че САЩ ще увеличат броя на местата за българи в различни програми на правителството на страната и че ще положат усилия за опазване на културното наследство и връзката ни с миналото.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене