Джон Кери пристигна у нас при засилени мерки за сигурност

93735-dzhon-keri-bgnes

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в София за разговори за разнообразяването на енергийните доставки на България, която изпитва силна зависимост от руския газ, съобщава БТА.

„България е съюзник, който се нуждае от силна подкрепа в този момент. Икономиката е в застой и те имат значителни проблеми с енергийната независимост“, заявил е представител на Държавния департамент, цитиран от АФП.

България зависи от Русия за доставките на 85% от потребявания газ. София участваше в критикувания от Брюксел проект за газопровода „Южен поток“, от който Русия се отказа през декември, припомня АФП.

„Не е добре за съюзник от НАТО да зависи до 85% от една страна за газовите си доставки. Затова американската политика се стреми да подкрепя разнообразяването на доставките в НАТО и ЕС“, заявява същият източник от Държавния департамент.

 

Очаква се Кери да предложи възможността за снабдяване с газ през Гърция и да обсъди въпроса за строеж на нов ядрен реактор в българската АЕЦ „Козлодуй“, построен от американската фирма „Уестингхаус“.

Борбата с корупцията, която е повсеместна в най-бедната страна от ЕС, както и борбата с тероризма, също са в списъка с темите за обсъждане, подчертава АФП.

В петък предстои среща на Кери с френския президент Франсоа Оланд в Париж.

Вчера в София на посещение беше британският външен министър Филип Хамънд.

Посещението на Кери е свързано със специални мерки за сигурност.

На живеещите на бул. „Цариградско шосе“ беше забранено да отварят прозорците си, забранява се паркирането около Народното събрание и площад „Ал. Батенберг“, както и около президентството. 

Забранява престоят и паркирането и на алеята между бул. „България“ и Националния музей „Земята и хората“.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене