Мария Габриел: Италианското председателство позволи успешен институционален преход между старата и новата Европейска комисия

Мария Габриел

Добър импулс към дипломация на миграцията и обща енергийна политика, но пропусната възможност за равенството между половете

 

Страсбург, 13 януари 2015 г. – Европейският парламент проведе дебат за резултатите от италианското председателство на Съвета на ЕС в присъствието на премиера на Италия Матео Ренци и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.  В дебата участва и Мария Габриел, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП по въпросите на Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка.

 

Мария Габриел наблегна на четири основни приоритета, подчертавайки както напредъка, така и стоящите на дневен ред въпроси, които очакват своите отговори. Тя приветства приемането на заключенията относно управлението на миграционните потоци, както и стартирането на процеса Хартум с държави от Африканския рог. Отбелязвайки значението на по-добро взаимодействие между миграционната и външната политика, зам.-председателят на Групата на ЕНП призова за изграждането на реална дипломация на миграцията. В същото време тя изрази резерви относно стартирането на операция „Тритон” и разпределянето на средствата, като подчерта необходимостта от такива действия, които да позволят постигането на целите за единна и ефективна миграционна политика.

 

На следващо място Мария Габриел привлече вниманието върху директивата относно жените в бордовете на дружествата, която беше одобрена от Европейския парламент, но блокирана в Съвета. Тя наблегна на пропуснатата възможност по време на италианското председателство за постигането на компромис по директивата между държавите-членки. Като ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП, изрази съжаление за все още затворените за България и Румъния врати на Шенген, въпреки изпълнението на техническите критерии.

 

По отношение на последните развития около проекта Южен поток, Мария Габриел заяви, че енергийната политика сега трябва да се разглежда като инструмент на регионалната интеграция. „Така ще се даде възможност на държавите-членки, включително България, да продължат да подкрепят европейския енергиен проект, който може да извлече ползи и от перспективите за енергийно сътрудничество със страните от южната и източната част на Средиземно море”, подчерта българският евродепутат.

 

Като цяло дебатът подчерта, че италианското председателство е оправдало очакванията към него. От 1 януари ротационното председателство на Съвета на ЕС пое Латвия, което ще продължи до 30 юни.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене