Разследване на вестник Градът: Частните медицински лаборатории в град Гоце Делчев отчитат различни стойности на един и същи пациент!

1

Лаборанти вкарват здрави хора в болница заради техника втора ръка, евтини реактиви с неясен произход и съхраняват неправилно биоматериалите за изследвания!

Шефът на Здравната каса Румен Кондев: Стартирам моментална проверка по вашия сигнал!

Две лаборатории в град Гоце Делчев дават фатални отклонения в резултатите и на практика вкарват здрави хора в болница, защото ра­ботят с техника „втора ръка“, използват евтини реактиви с неясен произход и съхра­няват неправилно биоматериалите за изследване. Това установи репортерска про­верка на „Градът”. 60-годишна жена от града ни, която ще наречем условно Дияна, бе изпратена по­грешка на лечения на кръвта заради сгрешени изслед­вания. От излишната интервенция, която може да убие много здра­ви клетки и да й докара срив на имунната система и тежка анемия, я спасява само повторното да­ване на кръв за изследване по настояване на лекарите от болница в Благоевград. Тук е мястото да отбележим че за всичко това разполагаме с документи.

Жената е оперирана от болест на щитовидната жлеза преди 3 годи­ни, на всеки б месеца тя прави изследване на т. нар. тумор-маркер. С него се следи тиреоглобулин (ТЗ), който пък по­казва какво е нивото на раковите клетки и има ли изобщо наличност на такива. Изследването не се поема от здравната каса, цената му в различ­ните лаборатории в града варира от 20 до 28 лева, разказва 60-годишната Дияна.

Туморният маркер по­казва ниво 12,2. Предвид състоянието на Мишева той трябва да бъде под единица. Наблюдаващата я ендокриноложка д-р Татяна Коцелова от Благоевград е обезпокое­на от резултатите и започва да я подготвя за спешна те­рапия. Лекарката изпраща жената на сцинтиграфия – изследване, въз основа на чиито резултати се определя дозата лъчетерапия. „Изпад­нах в паника. Наумих си да извикам синовете и снахите, да се простя с тях, тъй като при такива резултати на тумор-маркера нищо добро не очаквах“, разказва 60-годишната жена.

Дни преди приемането й в болницата за сцинтиграфия Дияна занася всички из­следвания и епикризата си на доц. Антония Цоневска от раковата болница в София, за да подготви приемането й.

Лекарката обаче се усъмнява в тях, не забелязва никакви видими белези за метастази у пациентката. Изпраща я на повторни изследвания. Този път те са направени в лабора­торията на Университетската болница по ендокринология. Резултатите от туморния маркер показват 0,4, което е безспорно доказателство, че жената няма нужда нито от радиоактивен йод за сцинти­графия, нито от предписаната и терапия.

Неточни резултати едва не пратиха на операционната маса и 39-годишната Анидже от Сатовча. Тя се размина с повторна операция на сърце­то, след като лаборатория в града ни показа застрашител­ни стойности на съсирването на кръвта й.

Преди две години млада­та жена е оперирана в Националната кардиологична болница в София, поставена й е протеза на митралната клапа на сърцето. Операци­ята е успешна, но лекарите й предписват да пие до края на живота си медикамент срещу съсирване на кръвта, да прави периодични лабора­торни изследвания и да бъде наблюдавана от кардиолог.

След време изследванията на кръвта й в една от лабора­ториите в Гоце Делчев обаче започват да показват лавинообразно нарастване на един от показателите – INR.

Кардиологьт започва да предписва все по-големи дози от лекарството, за да не се допусне фатално съсирване. „В един момент обаче ле­карят се усъмни в резултати­те и ме посъветва да направя изследвания другаде. Отидох в Благоевград, защото там моя позната е лаборантка. Ре­зултатите там показаха греш­ка в показателя INR от 0,9 до 4,2″, разказва Атидже.

Няма конкретно заковани срокове, в които да се извърш­ва проверка на апаратурата в лабораториите. Това става ясно от отговор на Министер­ството на здравеопазването на запитване на въпроса на „Градът“ има ли изисквания на колко време трябва да й се прави основен технически преглед. Това обаче може да става по жалба на гражданите до Изпълнителната агенция „Медицински одит”.

Административното въвеж­дане на някакви задължения относно срокове за техниче­ски прегледи на апаратурата не е единствено и достатъчно условие за гаранция за качеството на резултатите, а по-скоро се контролира край­ният резултат, а честотата на техническия контрол следва да е такава, че да води до не­обходимия резултат, гласи до­словният отговор на M3.

Лабораториите, които да­ват грешни резултати, да бъ­дат затваряни. Отклоненията в стойностите при много от тях сега са огромни, но про­дължават да работят. Това заяви д-р Румен Кондев шеф на РЗОК – Благоевград по питане на вестник „Градът“ . Той обеща да извърши сери­озни проверки по описаните от нас случаи след като полу­чи всички документи с които разполагаме. Към датата на публикуване на тази статия гарантираме че ще бъдат из­пратени в очакване резулта­тите от тази проверка.

Сега никой не ги проверява за качеството на работата и резултатите, които дават. По тази причина няма и нало­жени санкции, допълни той и припомни, че сега за ла­бораториите действа т. нар. вътрешен контрол, който се осъществява от работещите в тях. По думите му лаборато­риите нямат и единна методи­ка за сравняване на резулта­тите, работят с различен тип реактиви и техника от различ­ни поколения.

Бел. ред. От уважение към работата на медиците в Гоце Делчев към момента ще спес­тим имената на въпросните ла­боратории, които са направили тези престъпни действия. Но ако стартиралото разследва­не срещу тях установи, че са нарушили правилата и закона, няма да се поколебаем да ги назовем и няма да спрем, до­като не получат най-тежките наказания.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене