Радомирски сурвакари готвят бойкот на маскарада в Перник

59587-632x358

Сурвакарски групи от Радомирска община готвят бойкот на Международния фестивал на маскарадните игри в Перник, пише Мироглед.

Маскарадът се провежда всяка година в последните петък, събота и неделя на януари.

Разпространена информация, че ще се събират по 2 лв. такса за всеки участник от група разгневило сурвакарските групи в общината. Чрез социалната мрежа се води остра полемика и критика на опитите да се комерсиализира иначе невероятния фестивал.

От общината в Радомир не знаеха за готвения бойкот и изразиха надежда, че това няма да се случи. Още повече, че на 17 януари в града ще се проведе традиционно дефиле на групите не само от общината, но и от съседни райони, както и от страната.

От организационното звено на Маскарадните игри в Перник опровергаха слуховете за събиране на такси. Кирил Манов, шеф на Културно информационния център заяви, че се събират винаги по 2 лв. на участник, но само от групи, които преспиват в Пернишко. Няма никакви промени в регламента на фестивала, не се предвиждат такси, ограничение на броя на участниците в групите нито във времето за представяне пред журито. Единствената промяна е маршрута на дефилето и мястото на представянето пред журито заради ремонта на централния площад.

Тази година групите ще се представят на паркинга пред Регионалния исторически музей, второ участие пред гражданите си остава пред двореца на културата и Младежкия дом.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене