България днес: Пуснаха килърите на хазартен бос Сочените от МВР за извършители не предали поръчителя

razstrelyaniyat-yordan-dinov-ne-bil-hazarten-bos

Посочените от полици­ята за убийци на хазарт­ния бос Йордан Динов са освободени от ареста.

42-годишният Кирил Кирилов-Кики и аверът му Николай Станков-Дългия са напуснали килиите, без да им бъде наложена каква­то и да е мярка за неоткло­нение. Двамата са излезли на свобода година и поло­вина след задържането им на 6 юни 2012 г., което стана два месеца след показния разстрел на Йордан Динов в центъра на София. Арестът на два­мата заподозрени за кърва­вото покушение бе обявен на пресконференция от Столичната дирекция на вътрешните работи. На нея те бяха посочени като из­вършители на убийството. Според прокуратурата Дългия  е  стрелял по хазартния бос, а Кики е карал субаруто, с което двамата са избягали от мястото на престъплението. Държавното обвинение твърди, че видеокамери са заснели ав­томобил „Субару Форест” да следва жертвата преди убийството. Въпросната кола не била собственост на Кики, но има доказателства, че той я е ползвал. Десетина дни след разстрела той е закарал за разфасоване в автоморга субарото, за което се предполага, че е същото, с което с Дългия са избягали след убийството на Динов.

Соченият за физически извършител на стрел­бата Николай Станков е бил дегизиран с перука по време на атентата. Две пе­руки – руса и кестенява, са открити при обиск в дома на майка му. Тези доказа­телства, както и показания на свидетели се оказаха достатъчни за съда, за да оста­ви двамата в ареста. Там те прекараха година и поло­вина, докато прокуратурата продължаваше да събира доказателства за вината им за разстрела на хазартния бос. В крайна сметка наско­ро Кирил Кирилов-Кики и Николай Станков са освободени, защото по закон не могат да бъдат задържани пове­че. Максималният срок за престой в ареста на уличе­ни за убийство е 1,5 г., ако през това време срещу тях не бъде внесен обвинителен акт в съда.

Разследването на убий­ството на Йордан Динов продължава, уточняват от прокуратурата. Случаят не е приключен, защото още не е готова техническа експертиза, която се прави в Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК) на МВР.

Според запознати въпре­ки дългия си престой зад решетките двамата задър­жани не са обелила и дума за поръчителя на покуше­нието. Показният разстрел на хазартния бос роди де­сетки версии в широк диапазон – от убийство заради дългове до отмъщение по битови подбуди. Според запознати обаче нито една от тиражираните публично хипотези не се доближава до истината. Източници на „България Днес“ обясня­ват, че причината за поку­шението трябва да се търси в бизнеса на Динов, който е за милиони и навлиза в чужди територии за праве­не на много пари.

Само през последната го­дина от живота си роденият в Благоевград Йордан Ди­нов е открил над 100 пункта за онлайн залагания. Така той се е превърнал в осно­вен конкурент в този пече­ливш бранш. В края на 2010 г. Динов прави бизнес план, който представя на голям австрийски оператор за он­лайн залагания. Проектът му е приет от чужденците и така Динов става управител на компанията „Скай спорт 365-България” ООД, в която участва поравно с приятелка­та си Соня Букева. В схемата българинът е нещо като мърчандайзер на австрийците, тъй като не е собственик на пунктовете. Целта на Динов и партньорите му е да откри­ят 500 пункта за онлайн за­лагания в цялата страна, ко­ето удря по утвърдени вече играчи на пазара. Отворени са едва 100 обекта, когато килър надупчва с шест куршу­ма амбициозният математик Йордан Динов.

Европейският парла­мент изчисти името на разстреляния Йордан Динов близо 19 месеца след убийството му. Това стана по време на дебат в Брюксел във връзка с черното тото и уреждането на футбол­ни мачове в целия свят с цел извличане на нерегламентирани пе­чалби. В доклада на ор­ганизаторите на диску­сията категорично беше подчертано, че Динов е бил убит заради актив­ните си действия срещу незаконните залагания и борбата с футболната мафия. В негова памет ръководни фактори в Европарламента взеха участие в демонстрати­вен мач.

Президентът Мартин Шулц и еврокомисарят Оли Рен бяха сред участниците в срещата, играна на 8-хилядния стадион „Йозеф Мариен бент Гилис” в бел­гийската столица. Един от двата отбора е носил екипа на италианския елитен тим „Сампдория”, който е смятан за образец на чист клуб.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене