Д-р Камбитов подписа споразумение за сътрудничество с италианския град Лече, кметът Пероне: За нас Благоевград е стратегически партньор


камбитов
Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов подписа двустранно споразумение за сътрудничество с италианския град Лече.  Церемонията, която се състоя вчера в сградата на общинска администрация в италианския град, е част от официалната визита на д-р Камбитов в Италия. Документът бе парафиран и от кмета на Лече д-р Паоло Пероне, който обяви Благоевград за стратегически партньор за неговия град, особено в рамките на кандидатурите на Лече и областния център на Пиринско за европейска столица на културата.

„Партньорството между Благоевград и Лече е от съществено значение за развитието на двата града като устойчиви дестинации за бизнес, образование, култура и туризъм“, изтъкна д-р Камбитов. Той поясни, че с новото споразумение между двата града ще се укрепи тяхното сътрудничество и ще се даде шанс за нови съвместни инициативи.

На срещата между двамата градоначалници присъства и председателят на Общински съвет-Благоевград Радослав Тасков, който е част от българската делегация в Италия. Той взе активно участие в двустранната среща, като изтъкна значимостта на общинските съвети при определянето на приоритетите в унисон с европейската политика за развитие на регионите.

По време на срещата д-р Паоло Пероне и д-р Атанас Камбитов обсъдиха възможностите за насърчаване развитието на туризма в двата града, както и широкоспектърните перспективи на новия програмен период за Европейския съюз 2014-2020 година. И двамата бяха категорични, че спечелване на конкурса за Европейска столица на културата през 2019 г. е приоритет и за двата града, тъй като ще ги утвърди като фактори в европейската културна традиция.

Кметът Камбитов отправи покана за посещение на д-р Пероне в Благоевград, която бе приета. Предстои датата на официалната визита да се определи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене