Старинни предмети от сребро, мед и бронз подредиха в музея

main_b (1)

снимки: Регионален исторически музей – Благоевград

Директорът на Регионалния исторически музей в Благоевград Христина Цонева откри колекционерска изложба на Калин Грънчаров „Предмети от сребро, мед и бронз в периода XVIII – XX век”. Пред десетките гости тя представи собственика на богата сбирка от експонатите, изложени в залите на музея.

Изложбата „Предмети от сребро, мед и бронз в периода XVIII – XX век” е събирана от цял свят и разкрива градския бит. Тя е резултат на дългогодишен труд на колекционера Грънчаров, полковник от запаса. Експозицията е изключително богата, разказва за бита не само в България, но и в Европа, Турция, Египет, Китай, за страни отвъд Атлантика.

„Много се радвам и благодаря на всички приятели и гости дошли да уважат това събитие , както и на домакините от музея, на директора Христина Цонева, на главния уредник в отдел „Етнография” Румяна Хаджиева, които положиха изключителни усилия за осъществяването на тази изложба”, каза Калин Грънчаров.

„Впечатлен съм от малките сребърни предмети, които запалиха колекционерската ми страст. Впечатлен съм от невероятно красивите изработки на медни, сребърни и бронзови предмети”, допълни колекционерът.

Всичко събрано през годините е или от занаятчийски ателиета, или магазини, битпазари, подаръци от приятели. „Колекционерството ми доставя удоволствие с издирването на авторите, с установяването на факти за предметите, които много говорят за света” , каза още Калин Грънчаров.

Сбирката  е предизвикателство за вниманието. Тя не трябва да бъде разглеждана бързо, тъй като крие  много скрити фигури, лица, които не се виждат от пръв поглед. Сред вещите има табакера направена в Австрия през 1901 г. със златен монограм, която е подарена от царя на човек от тайния кабинет за особени заслуги. Всеки от предметите излъчва своята идентичност, тайнственост, история и чар.

Колекцията е плод на дългогодишен индивидуален труд, събирателска и проучвателна дейност. Тя е ярко доказателство за волята и желанието да се съхраняват, проучват и притежават произведения на приложните изкуства.

След откриването на експозицията, гостите се насладиха на пленителните изпълнения на хор „Ален мак”, който изнесе концерт в залите на Регионален исторически музей – Благоевград.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене