Oбщина Перник обяви фалит!

1286953336.pernik

Факт е – Община Перник фалира. Запорите на общината са в размер на 6 279 900 лв. Това каза кметът на Община Перник инж. Иван Иванов, на извънредна пресконференция днес, проведена от 13 часа в Община Перник, цитирано от zapernik.com.

Как заместник кметовете от времето на Росица Янакиева бойкотират новия кмет:

„Положението в Перник е изключително тежко, да не Ви кажа и катастрофално. Стъпих в длъжност на 17 ноември, изборът ми за кмет беше направен от Общинския съвет“, заяви инж. Иванов. Той обясни, че след избирането му е започнала атака срещу него от страна на бившия кмет Росица Янакиева, чрез заместник-кметовете. „Една атака, която още не е завършила с жалби в съда”, обясни той. „Четвъртък вечер са подадени отново такива жалби от Илинка Никифорова – да обжалва изборът ми за кмет пред ВАС. В мен оста впечатлението, че г-жа Янакиева не искаше да бъда избран кмет от Общинския съвет, а някой от нейните заместник-кметове. Това не се получи. Резултатите, които извадих, показват, че е имала основание да не иска да има друг кмет извън нейните зам.-кметове”, допълни Иванов.

„Моля държавата в лицето на министър-председателят Бойко Борисов и министърът на финансите да ни помогнат“. каза още инж. Иванов. „Моля се на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов за спешен един милион лева, с който да оцелее Община Перник“, каза кмета на Перник Иван Иванов.

 240 общинари остават без заплати

Според информацията кметството няма пари за заплати на служители, общински фирми, училища и детски градини. „Има една огромна опасност да не можем да изплатим заплатите на хората, защото някой друг ги е похарчил. Не съм аз – няма и месец, откакто съм на този пост. Съжалявам, че казвам тези неща, но това е истината“, каза още инж. Иван Иванов. Той подчерта, че има опасност да не могат да бъдат изплатени заплатите на хората в общината, защото няма пари. „Опасност за хората, които са работили, да не могат да посрещнат празниците достойно”, каза още той.

„Ще се справим тогава, когато държавата в лицето на премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов ни помогнат.” Това каза кметът на Перник инж. Иван Иванов. „Имаме едно решение на Общинския съвет за един безлихвен кредит от Министерството на финансите за 2 млн. и 200 хил. лв., но нас минимум ни трябва 1 млн. лв. и спасяваме положението, защото хората остават без заплати. Около 240 човека са в общината и разчитат на тези пари”, коментира Иванов.

Заложени капани с тока – от април не е плащан

„Когато встъпих в длъжност ми бяха заложени капани с тока – уличното осветление в населените места поради това, че от април токът не е плащан, както и стипендиите и транспортът на учениците. За краткото време, което имах и оскъдните средства, успях да се справя. От 1 декември попълних местата за зам.-кметовете”, заяви той и добави, че е започнал с основна задача да бъде сменен модела на управление, който по думите му до сега не е работил. Започнала е и проверка по всички сектори.

Изведнъж служителите от времето на Янакиева, отговарящи за фактурите се разболяват дългосрочно

„Проверките започнаха много задълбочено за дейностите, които се извършват от общината. За 1 седмица отговорните служители с пряка отговорност по протоколи, фактури и т.н. се разболяха и то дългосрочно. Независимо от това. ние ще се справим, амбицията ни е голяма. Ще се справим тогава, когато държавата в лицето на премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов ни помогнат, защото факт е че община Перник е фалирала”, посочи още той.Според новото общинско ръководство вина за това плачевно състояние на Община ПЕрник носи бившия кмет Росица Янакиева, която в момента е заместник-председател на Народното събрание от квотата на АБВ.

На ден има по два-три запора или покани за доброволно изпълнение – идват, за да си искат парите

Иванов посочи, че основната задача на него и екипа му е, да се смени моделът на управление на общината. „Той е неработещ модел. Започнахме с активната проверка навсякъде по всички сектори. Проверките започнаха много задълбочено за финансовото съсътояние за кадровото обезпечаване, за дейностите, които се извършват от Община Перник“, заяви инж. Иванов. той заяви, че запорите, които са направени на общината са на стойност 6 279 900 лв. „Това са запорите на сметките, които правят така, че на практика Община Перник да не може да функционира. На ден има по два-три запора или покани за доброволно изпълнение – идват, за да си искат парите“, обясни Иванов. „Просрочените задължения на общината са на стойност над 16 млн. лв. В същото време собствените приходи, които пристигат в общината са около 20 хил.лв. на ден. Това прави невъзможно общината да функционира и да може да се справи с предизвикателствата“, допълни той. „Харчено е много и на практика всичко е похарчено.

Постоянно водя разговори с финансовият министър Владислав Горанов

Постоянно водя разговори с финансовият министър Владислав Горанов. Това каза кметът на Перник инж. Иван Иванов. „Постоянно си задавам въпроса защо се е стигнало до тук, защото Община Перник е управлявана неправилно. Не е имало здрава финансова дисциплина – текат проверки и ще обявя резултатите, когато контролните органи си свършат работата. От понеделник имаме проверка от Държавната финансова инспекция, хората работят. Проверка има и от Сметната палата. Иска се време, за да се извадят резултатите на масата”, обясни Иванов. „Понеже продължават да текат проверките, ще излезем с точна конкретика, когато те приключат. Не искам да има безпочвени обвинения към никой”, уточни той.

Относно провеждани разговори с министърът на финансите Владислав Горанов, кметът коментира: „Постоянно, но нали разбирате, че това са публични финанси – парите на хората, които трябва да знаят къде отиват те”. Кметът обясни, че постоянно прави споразумения относно задълженията на общината, но без значение, че се разсрочват – те се натрупват. „Когато се натрупат сумите, става невъзможно да се платят. Как да функционира общината? Приходите на общината са занижени, тъй като и там няма система, за да може да се изпълнява в по-голям процент. До момента приходната част по бюджета е на стойност 59%. Като не са събрани приходите, как могат да се правят разходи?”, попита кметът.Запорите на общината са в размер на 6 279 900 лв., посочи инж. Иванов.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене