Един век е достатъчен, за да се обърнат магнитните полюси

1

Изследователи установиха, че обръщането на полюсите на Земята преди около 786 000 години е станало за по-малко от век

Оказва се, че е нужен един век, за да се обърнат магнитните полюси на нашата планета, а не повече от хилядолетие, както смятаха учените досега. Италиански, френски и американски изследователи установиха, че обръщането на полюсите на Земята преди около 786 000 години е станало за по-малко от век, съобщи сп. „Сианс е авнир“.

Заключенията им са базирани върху данни, събрани в района на Сулмона в централната част на Италия. „Седиментите там се натрупват бързо, а това позволява да се направи много подробно архивиране“, заяви един от авторите на изследването Себастиен Номад от френския Комисариат по ядрена енергия. Това е златна мина за учените, тъй като седиментите били датирани с голяма прецизност благодарение на вулканични изригвания, които са оставили „отпечатъците“ си върху тях.

Анализът на частиците магнетит в геоложките пластове разкрил вариации в ориентацията и интензитета на магнитното поле през този период. То е като невидим щит, който защитава Земята от високоенергийните слънчеви частици.

„Преди обръщането на полюсите се наблюдава отслабване на магнитното поле в разстояние на близо 2500 години“, отбеляза френският изследовател. Това означава, че е налице смущаващо сходство с неотдавнашни данни, изпратени от спътници от мисията „Суорм“ на Европейската космическа агенция, които изследват магнитосферата на Земята от космоса.

Според тези данни земното магнитно поле е на път да загуби 5 на сто от интензитета си на десетилетие. Това намаляване на интензитета е 10 пъти по-бързо, отколкото се предполагаше досега. „Докато магнитното поле не стане с 90 на сто по-слабо, отколкото е днес, няма риск от обръщане на полюсите“, увери Номад.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене