След поредното кърваво убийство! Босът на „Килърите 4“ Йоско Костинбродския скрит от Галеви

57158-632x358

Йосиф Йосифов-Костинбродския се укривал при братя Галеви след двете убийства на тайни свидетели срещу него и групата му за поръчкови убийства, станала известна като „Килърите 4”. По тази версия работят разследващите, които търсят усилено мафиота след поредния разстрел в София преди седмица. Миналия четвъртък роденият в Гоце Делчев Хрисим Хрисимов беше разстрелян с 8 куршума пред кафенето си в квартал „Банишора”, пише „Час Пик“.

53-годишният мъж бил причакан от убиеца си около 22 ч. Най-вероятната причина за разстрела му е, че е бил свидетел срещу бандата на Йоско Костинбродския. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров официално потвърди тази версия и настоя, че МВР търси изчезналия Йоско в страната с всички свои законови ресурси.

Хора от ъндърграунда потвърждават предположенията, че хокостинбродчанинът е поел по пътя на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов. И на крими контингента, и на разследващите било добре известно, че тъкмо Галеви са хората, които са имали вземане-даване с групата на Йоско.

Преди да бъде заловен в Гърция през януари миналата година костинбродския беше обявен за издирване от Интерпол. Той изчезна в началото на юни 2010 г., след като полицаи претърсиха къщата му в родното му в село Безден и не го откриха. Намериха обаче цял арсенал с автоматично и друго оръжие, бронежилетки, уреди за нощно виждане и за заглушаване на мобилни честоти. Сред вещите имало и шперцове. Оказа се, че от началото на 2011 г. Йоско се подвизава в южната ни съседка, в апартамент в район „Диавата” в Солун. 44-годишният гангстер живеел в Гърция съвсем необезпокояван със собствената си лична карта.

От българска страна изпратиха Европейската заповед за арест, след като Интерпол успя да го открие в Солун. Тамошните власти също го спипаха с незаконно оръжие и за броени дни бе осъден на 3 г. затвор, но върнат в България заради тукашното му дело. Досега Йосифов бе разследван за убийство на ресторантьор. Подсъдим бе и за изчезването на хърватина Иван Може, но отново излезе невинен. Последното му обвинение, преди да ни бъде върнат, е за разпространение на дрога. Според прокуратурата през 2008 г. сформирал наркогрупа, за да завладее пазара на наркотици в Костинброд, Своге и околните села.

По неофициална информация групата е извършила убийствата на Филип Найденов-Фатик и Николай Зарев-Данкина, както и опита за убийство на Киро Японеца и отвличането на сина на Венцислав Стефанов. През 2003 г. Костинбродския бе задържан за убийството на Фатик, но доказателства не бяха събрани. След като бе освободен Йоско изчезна и до януари миналата година нямаше следа от него.

Петчленната група с ръководител Йосиф Йосифов бе задържана повторно в началото на 2013 г. при акция на барети и полиция. Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския, Ивайло Симеонов-Богьовеца, Вергил Славов, Александър Йорданов и Марян Атанасов бяха обвинени за извършени убийства, отвличания и притежание на незаконно оръжие.

Именно по част от тези обвинения е бил свитедел разстреляният Хрисим Хрисимов. Според спецченгета Хрисимов той е бил заплашван от приближени на Йоско Костинбродския, срещу когото е бил свидетел. Това станало дни преди 19 ноември, когато последно давал показания срещу „Килърите 4” в спецсъда. В разпита той е описал обстоятелства, при които е бил заплашван и затова се е движел с охрана.

Хрисимов е вторият убит свитедел срещу групата, който бе разстрелян след изчезването на Костинбродския. През март тази година в Своге бе убит и Красимир Гочев-Шмид. Като физически извършител е задържан Михаил Туцев-Вандала. Шмид също бе свидетел срещу Йоско, но по друго дело в спецсъда срещу него и хората му – за разпространение на наркотици.

Според разследващите обаче смъртта на Хрисимов и Гочев няма да попречи процесът срещу обвинените да продължи, тъй като те вече били дали показанията си. Освен това те имали достатъчно основания да оставят за дълго зад решетките Йоско и да не допуснат той да бъде освободен, както това стана през февруари тази година.

Как съдът изпусна Йосифов

Соченият за лидер на групата за убийства и отвличания „Килърите 4” Йосиф Йосифов-Костинбродския бе освободен от ареста през февруари 2014 г. без мярка за неотклонение. 44-годишният мъж, родом от с. Безден, не можеше да бъде обвинен като тартор на бандата за убийства, защото е задържан в Солун с европейска заповед за арест и върнат у нас по друго обвинение – като лидер на група за дрога. Според закона човек, предаден по силата на европейска заповед за арест, не може да бъде съден за друго престъпление, извършено преди връщането му.

Единственият начин е, ако тамошните власти не дадат изрично такова разрешение.

Спецсъдът даде на прокуратурата седмица, за да получи това разрешение, но то не дойде и Йоско беше пуснат на свобода.

През това време Софийската районна прокуратура му повдигна последователно 2 обвинения – за закана за убийство на апелативния прокурор Бранислав Славов и за закана за убийство на полицая от Главна дирекция „Национална полиция” Алекси Василев и семейството му. Районният съд обаче го освободи и по двете обвинения и в така Йоско си тръгна от съда напълно свободен.

Чак дни по-късно стана ясно, че от Солун е пристигнало разрешение от апелативен съдия Йоско да остане у нас за разследването по „Килърите 4”, но той вече беше изчезнал и оттогава следите му се губят.

Разстреляният разкрил виновните и за покушението на Фатик

Убитият преди седмица Хрисим Хрисимов и друг път е бил свидетел срещу Йоско Костинбродския – преди 11 години след покушението на Филип Найденов-Фатик.

Тогава той уличава Йоско и Даниел Георгиев-Джаки, че са замесени в разстрела на Фатик. Разказва как е закупил фолксваген от Горубляне, който е ползван от стрелците, а Йоско и хората му посещавали наетата от него къща в Банкя. Разследващите не успяха да докажат, че групата е ликвидирала Фатик. Йоско бе съден само за притежание на незаконно оръжие, а Хрисимов се отрича от показанията си в съда.

След старта на делото „Килърите 4” Хрисимов отново е свидетел срещу групата заедно с Николай Генов, който дава показания и по други дела. Той обаче не е бил защитен свидетел, както се твърдеше първоначално.

Казал пред съда, че се страхува за живота си и че в миналото е получавал заплахи от хора на Йоско да промени показанията си по делото за убийството на Фатик. След като го направил, а Йосифов и хората му били оневинени.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене