Без пощада: Доживотен затвор за брат и сестра Марянски от благоевградското село Падеш, убили жестоко Р. Христов-Странджата от Атина

 

Стефка – с червената блуза, в съдебната зала на Благоевград. Снимка: 24 часа</p>
<p>

Гръцкият съд безмилостно осъди на доживотен затвор обвинените в убийството на председателя на българската общност в Атина, Росен Христов, брата и сестрата от благоевградското село Падеш Кирил и Стехфанка Марянски, съобщава „Български новини“. Те бяха арестувани в България с европейска заповед за арест, издадена от зам. апелативния прокурор на Атина.

38-годишната Стефанка бе арестувана в къща в родното село, където се грижела за възрастни като социален асистент. Заповед за арест имаше и за Кирил, който според гръцките власти е съизвършител на убийството със сестра си. Припомняме, че 60-годишният Росен Христов бе намерен мъртъв на 28 ноември 2011 г. в пристройка към къща в атинския кв. “Хайдари”. Тялото му било затрупано с одеяла на канапе. По главата и крака имало рани от остър предмет. Според съдебния лекар Росен бил убит 4 дни по-рано. Още тогава разследващите издирваха жена от България, с която Христов се е видял за последно. Варненецът е бивш цирков артист, емигрирал в Гърция през 2001 г.

 

Бил е председател на нашата общност. Сестра му Нели живеела в Атина от 20 г. и е омъжена за грък. Росен работел в негова фирма. Опитвал се да помага на българите да си намерят работа и подслон. Често спял в камиона си, а в жилището настанявал изпаднали в беда нашенци. Затова го наричали Странджата. В къщата, в която е намерено тялото му, живеела под наембългарката Ваня. Имало пристройка и там тя приютила Стефка, защото нямала работа и пари. Често при Стефка идвал Росен. Тя от 3 г. работела в Гърция. Първо на тютюневи ниви, а след това гледала възрастни.

Около седмица преди убийството на Странджата, Стефка пристигнала отново в Гърция с брат си Росен обещал да попита свои познати за работа за двамата. В деня на убийството му Марянски и той били в къщата в “Хайдари”. Казал на Стефка и Кирил, че няма да стане да берат портокали и маслини. Тогава те решили да си тръгнат за България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене