25 стелни крави на горския К. Мадолев-Рампата останаха без подслон, жители на Изгрев го гонят

jivotnovudi

Обвиняват го: Сече незаконно дървета, за да разшири имота, съсип аводохващането, прогони местните хора, които гледаха картофи и косяха сено…

Без подслон точно в началото на зимата останаха 25-те бременни крави, собственост на известния горски служител от Благоевград Костадин Мадолев-Рампата. Той се захванал с животновъдия проект преди три години, наел съществуващ обор в землището на село Из­грев от местния жител Деспод Десподов, а земята, върху коя­то разположил стадото си, е собственост на друг жител на Изгрев – Иван Мицков.

„Лошото е, че нямам дого­вори, всичко бе на устна до­говорка и на доверие, затова сега всичко е на моята глава, защото точно в началото на зимата Десподов разруши обора, за да си вземе дърве­ния материал, а Мицков иска да напусна земята му. Така цялото стадо остана на откри­то, а кравите до една са стелни и през януари трябва да раждат“, ядосва се Мадолев.

Преди няколко месеца той подал молба до община Бла­гоевград да му дадат общинска земя в същия район, където да подслони животните през зи­мата, а през пролет щял да ги премести в обор в съседно­то на Благоевград село Рилци. Започнал да строи временен обор, но дейност му събуди­ла притесненията на местните жители, които веднага изпра­тили анонимна жалба до общи­на Благоевград. В нея те из­брояват следните прегрешения на Мадолев: сече незаконно широколистна дървесина, за да разшири сервитута около бъде­щия краварник/който вече за­почна да строи/; превърнал е местност в табан за земна маса; насипал е най-малко 30- 40 камаза със земна маса и при евентуален порой ще зат­лачи всичко надолу – ниви и градини; с помощта на багер разширява взетата под наем от общината нива и отнема хуму­сен слой от общинския и гор­ския фонд; прогони оттам мес­тните хора, които отглеждаха картофи и косяха ливадата; разби водохващането за питей­ната вода на собственика и я отклони за неговия краварник.

„Специално молим кмета на общината Атанас Камбитов да обърне внимание на договора му за наем на общинска земя, има ли клауза, която да му поз­волява да върши всичките те­зи неща, или за пореден път до­казва, че не му пука от нико­го“, пишат в жалбата местни жители. Те уточняват, че оста­ват анонимни, защото се стра­хували от Мадолев.

Ето какво каза К. Мадолев пред „Струма“: „Не съм съсипал земята, това си бе едно дере, което аз облагородявам с мно­го работа, вярно е, че съм на­сипал табан с пръст, докарана с 30-40 камаза, но това бе нужно, за да се създаде площадка за временната постройка на краварника. Молбата ми за предоставяне на общинска земя е още от април 2014 г., още не са ми дали окончателен отговор, но имам устно съгла­сие да я ползвам, докато се произнесат, защото положе­нието на животните ми в мо­мента е критично и те не могат да чакат зимата на открито. Що се отнася до водата, водохващането не е разбито и всеки може да дойде и да види“, об­ясни Мадолев.

Според него в случая става­ло дума за обикновена съсед­ска завист и заради това пода­телят на сигнала е предпочел да остане анонимен, а не от страх. “Ето, аз съм тук и говоря открито, а къде е засегнатият от мен?“, пита той и е катего­ричен, че напролет ще изнесе стадото в Рилци. Допуска, че е възможно жалбата срещу него да е и плод на отмъщение от някой от дървените бракониери, който е глобил, защото е известен с безкомпромисността си.

От община Благоевград зая­виха, че жалбата срещу Мадо­лев е входирана и до десетина дни ще се произнесат по нея.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене