Вицепремиерът Кунева призова магистратите да припознаят своята отговорност за решаване на препоръките от Механизма за сътрудничество и оценка

9942“Няма да допуснем констатациите от предишния доклад на Европейската комисия, че политическият климат влияе върху съдебната система и че проблемите се прикриват”.  Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева на състоялата се днес координационна среща във връзка със започващата в сряда мисия на Европейската комисия за Механизма за сътрудничество и оценка.

В нея участваха правосъдният министър Христо Иванов, представители на министерството на вътрешните работи, на прокуратурата, на Висшия съдебен съвет, на Апелативния специализиран съд, на Специализирания наказателен съд и народни представители от всички парламентарни групи.

Кунева призова присъстващите магистрати да припознаят своята отговорност и да използват „отворения прозорец на възможност“, за да може България в следващите дни и седмици да излъчи ясно политическо послание, че има воля за реформа. По думите й изпълнителната власт има категоричен ангажимент да доведе докрай съдебната реформа. Тя призова депутатите, независимо от коя политическа сила са, да подкрепят стратегията за реформа. Днес се очаква Висшият съдебен съвет да излезе с позиция по документа.

Вицепремиерът посочи, че целта на страната е да постигне добри политически констатации в доклада на ЕК, а следващите доклади да отбележат траен ръст нагоре. По думите й не може да има извинения, че механизмът за сътрудничество и оценка не работи, защото се вижда, че в Румъния той дава резултати.

„Механизмът обаче е принос, в България ние най-добре знаем какво трябва да свършим и как“, посочи вицепремиерът и добави, че трябва да е ясно кой носи отговорност – за да може да бъде похвален или порицан за конкретните си действия.

Кунева беше категорична, че независимо колко добри стратегии и закони се пишат, докато се случват неща, като двата казуса със случайното разпределение на делата -за КТБ и френската фирма – тези закони и стратегии губят своята тежест и пред обществото, и пред европейските партньори.

На срещата беше обсъдена пътната карта по Механизма за сътрудничество и оценка, която беше изготвена през май 2014г., както и въпросите за изготвянето на нов Наказателен кодекс и необходими промени в НПК, работата на специализираната прокуратура и борбата с корупцията.

Мисията на Европейската комисия ще продължи от 10 до 12 декември, като нейните представители ще разговарят с всички ведомства, които са включени в пътната карта и изпълняват препоръки по механизма. Това е последната мисия на ЕК преди публикуването на годишния доклад в края на януари 2015г.

1

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене