Автобусът, от който падна Гергана, излязъл от ремонт преди седмица

автобус

Автобусите на фирмата-концесионер на автогарата в Гоце Делчев са изправни, минават технически прегледи поне два пъти годишно, а този, от който преди два дни в движение падна 28-годишната Гергана, е излязъл от цялостен ремонт седмица преди инцидента. Това твърди собственикът на фирмата пред bTV, но отказва да застане пред камерата до приключване на проверката по случая.Той продължава да стои зад тезата, че вратата се е отворила след завъртането на ключ, с който вратата се отваря ръчно. Учениците обаче са категорични, че единствено шофьорът е пипал този ключ, защото той е много високо.

Собственикът твърди, че непрекъснато се интересува от състоянието на Гергана, чиито крака бяха премазани под гумите на рейса след падането в движение. Младата жена беше оперирана в „Пирогов” в четвъртък. Собственикът на фирмата е заявил готовност да поеме всички разходи за лечението й.

Междувременно вчера десетки ученици, които ежедневно пътуват за училище с автобусите на фирмата, протестираха на автогарата в Гоце Делчев. Младежите ще продължат акциите си, като имат пълната подкрепа на родителите си, които ще излязат заедно с тях в петък.

Няколко ученици разказаха, че това не е първият подобен инцидент, но това е първият случай, получил медийно внимание заради трагичния край. „Преди седмица Гергана спаси едно момче, преди това две момчета също щяха да паднат“, разказа момиче, което всяка сутрин ходи на училище с този автобус.

„Автобусът е препълнен с ученици от няколко села. Прекалено сме наблъскани и няма къде да се хванем. Има 35 места, а ние сме около 70 човека вътре”, разказа друга ученичка.

„Трябва да се пускат повече автобуси и да бъдат в изправност. Днес имаше два автобуса, ще видим занапред дали ще е така”, коментира трета.

„Автобусът не е малък, но е в окаяно състояние, задушаваме се, няма стълбички, само прав коридор, дръжките са много високо и не го стигаме – има ученици в първи, втори, трети, четвърти клас, не ги стигат. Когато рейсът е препълнен, нямаме избор освен да се облегнем на вратите”, обясни една от ученичките.

В същото време младежи, които пътуват с друга фирма, обясниха, че са доволни от обслужването – автобусите им са по-нови и винаги има места.

Началниците на отговорните органи отказват всякакъв коментар по темата до приключване на проверката.

bsstruma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене