Панелките ще се класират за саниране по реда на заявките

102354-panelen-blok

В националната програма за саниране на панелните блокове, обявена от ГЕРБ още в предизборната кампания, кандидатите за финансиране ще се класират на принципа „Първи дошъл, първи получил“. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова на конференция на Националното сдружение на общините в сряда вечерта, пише вестник „Труд“ в днешния си брой.

Санирането ще е напълно безплатно за собствениците. Те ще подписват само нотариално съгласие общината да го извърши за сметка на общината. За да се включи един блок, обитателите му трябва да учредят асоциация на етажната собственост.

Програмата може да стартира още през лятото на 2015 г. За нея ще се създаде национален фонд, в който първоначално ще влязат 200 млн. лв. от бюджета, а впоследствие още 342 млн. лв. от оперативна програма „Региони в растеж“.

Тези 542 млн. лв. ще са достатъчни за около 2000 панелни блока, тъй като средният разход на една сграда е 270 000 лева. Според статистиката в България има 18 700 панелни блока, в които живеят 700 000 домакинства или около 2,7 млн. души. Това означава, че средствата ще стигнат за 9% от сградите.

Павлова призова кметовете да започнат още сега да описват панелните блокове в своите общини, като специално наблегнат на най-големите, от които процесът трябва да започне.

Правилата, които все още се съставят, ще изискват всяка община да избере с обществена поръчка по една фирма, която да направи задължителните обследвания на сградите и проектите в цялата община, и друга фирма, която да извърши самите строителни дейности. С тези фирми всяка община ще сключва рамкови договори. 

Павлова призова кметовете още в началото на 2015 г. да почнат да организират обществените поръчки, за да не се получи забавяне на процеса.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене