Без категория

Фалирал бизнесмен пробутал на „Пиринтекс” чек за 40 000 евро без покритие

56022-632x358Осъдиха немец в Окръжен съд – Благоевград

Фалирал германски бизнесмен бе осъден от Благоевградския окръжен съд заради това, че пробутал чек без покритие на мениджъра на немската фабрика „Пиринтекс“ в град Гоце Делчев. Йорг Хуртер имал магазини в Мюнхен, които зареждал с костюми от българската фабрика на неговия сънародник Бертрам Ролман.

Бизнес отношенията били коректни, но към 2010 г. започнали проблеми като забавени плащания, чести рекламации, пазарлъци за цените. Търговецът имал задължения за около 60 000 евро и при последната среща с управителя на фабриката Томас Шпендел, състояла се на 14-и февруари 2010 г. в офиса в Гоце Делчев, подписал чек за 40 000 евро. Чекът бил представен в клона на „Бана Пиреос България“ в Гоце Делчев, но след месец от германската банка „Берлинер Шпаркасе“ получили отговор, че той е без покритие. Шпендел, който иначе живеел в Солун, веднага се обърнал към гръцкия адвокат Цоцос, на когото разчитал за съдействие в бизнесделата.

Йорг Хуртер признал пред нотариус от Франкфурт, че дължи 60 000 евро за костюми на „Пиринтекс“, и подписал декларация. След половин година безплодни усилия да прибере парите, мениджърът на гоцеделчевската фабрика подал жалба срещу своя сънародник във Върховна касационна прокуратура. По линия на международното сътрудничество станало ясно, че Йорг Хуртер се издирва, за да бъде арестуван и от немските власти, тъй като фирмата му „Шпайдермастерай“ попаднала в черния списък на длъжниците. Срещу него е предприето разследване за използване на фалшив платежен инструмент в България. Той бил издирван многократно, но опитите да бъде намерен не дали резултат. Обвинителният акт за чека без покритие е внесен в съда, като той бил представляван от български служебен защитник.

Въз основа на събраните доказателства – разпит на свидетели и писмени документи, окръжният съдия Величка Пандева прочете осъдителна присъда. 48-годишният бизнесмен от Мюнхен Йорг Хуртер е осъден условно на 1 година лишаване от свобода при условия на изпитателен режим от 3 години, както и глоба от 10 000 лв. Присъдата подлежи на обжалване пред САС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене