ВИДЕО: Топ Преса в Страсбург! Вижте екслузивни кадри от посещението на ученици от Сатовча на есенната сесия на младежкия европарламент по проект „Еврошкола“

хфг

 

Да бъдат евродепутати за един ден си извоюваха чесйта ученици от клуба за ООН в Сатовча след оспорвано състезание на национално ниво. Двадесет ученика и трима преподаватели – Маруся Лозанова, Цветана Янева и Джеват Дунчев, оформиха българската делегация, която взе участие в програмата „Ден на Еврошколата“ в Страсбург. Заедно с подобни младежки делегации от повечето страни-членки на ЕС, учениците от Сатовча имаха възможност да посетят Европейския парламент и да заседават като истински евродепутати. Най-напред те бяха посрещнати и окуражени от евродепутата Мария Неделчева – Габриел, представителка на пиринския край в европарламента от квотата на ГЕРБ. Да открие заседанието и да презентира работата на учениците от Сатовча честта се падна на абитуриентката Цветелина Ушева. Чрез тест, съставен от въпроси на 23-те говорими езика в Европейския съюз, участниците в програмата бяха разделени на многоезични работни групи,  участваха в „заседания на комисиите” и в „пленарни заседания”, разискваха и гласуваха резолюции, като разискванията се водеха основно на френски и английски език. Програмата „Ден на Еврошколата” е насочена към насърчаване на най-младите европейци да опознаят Европарламента, да се включат активно в симулационни заседания и да гласуват решения. Много от идеите и решенията на учениците от Еврошколата се вземат под внимание и са разисквани в истинските заседания на европейския парламент.

Достойно се представиха в интерактивната игра и отборите от преподаватели, които бяха сформирани тематично от хора, които не се познават. В състава на най-добре представилия се отбор участваше преподавателят от сатовчанското училище Джеват Дунчев.

За младите хора участието в програмата „Еврошкола“ ще остане спомен завинаги. Завързаха се нови приятелства от различните страни на ЕС, обогатиха практическото ползване на чужд език.

Освен, че младежите имаха възможност да се запознаят със структурата на европейския парламент, придобиха повече познания за важната институция, учениците имаха възможност да разгледат забележителностите на Страсбург – чаровния град в сърцето на Европа.

Инициативата се провежда два пъти в годината и се финансира от Европейския парламент по програма „Eврошкола“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене