Топ ПРЕСА: Нов потулен скандал с „пияндето“ Васил Костов – босът на „Пиринстройинженеринг“?

8Блъска млада жена в столицата – пак пиян? Случаят потулен? Се­мейството на жертвата обезпечено с над 50 000 лева? Министър Цветлин Йовчев се намесва лично, за да спаси Костов от затвора?

Ваня Георгиева

Тодор Тодоров

Един от малкото бизнес­мени в югозападна Бълга­рия, достойни да се опреде­лят с названието „олигарси“, Васил Костов баш босът на строителната корпорация „Пиринстройинженеринг“, е прегазил човек в столицата и този път му се е размина­ло. Информацията ни дойде от наши източници в МВР, чийто имена за сега ще запазим. Случаят е повече от фрапан­тен. На 22 септем­ври 2013 година, във 02 РПУ – СДВР е регистрирано пътно-транспортно произшествие на Т-образно кръс­товище, намиращо се на улица „Кло­котница“ и ул. „Ве­слец“ в София Лек автомо­бил „То­йота Ланд Крузер“, водещ се по документи на фирмата „Пиринстрой инженеринг“ АД с водач Васил Костов, упълномощен да управлява автомобила, блъска с несъ­образена ско­рост колата на жителката на столицата Ва­силена  М. (разполагаме с пълното име на жената и при нужда можем да го обявим), в следствие на което жената е приета в „Пирогов“ – Спешен център, с множе­ство травми. Според наши­те информатори ситуация­та се развила след 22 часа и водачът на колата бил в силно нетрезво състояние. Информаторите ни са кате­горични, че става въпрос за строителния бос Васил Костов, защото само час след случката от най-високо ниво се намесват и потул­ват случая. С половин уста информаторите ни съобща­ват, че по случая се намесил лично тогавашния МВР – шеф Цветлин Йовчев, който разпорежда актът да бъде издаден на неизвестен из­вършител и на фирмата да бъде наложено наказание за безстопанственост. Въ­просът, който днес гръмва сензационно от страниците на югозападният таблоид Топ Преса, е единствен – Ва­сил Костов ли е „свещената крава“, за когото за пореден път законите в тази държа­ва не важат?

Хората от МВР, от които ползвахме материалите за тази скандална хипотеза, са категорични, че семейство­то и самата жертва, която се отървава само със счупена ръка и множество рани по тялото и главата, е обезпе­чено значително от Костов и неговите юристи, а в „Пиро­гов“ още се носели легенди за случая. Слуховете пък но­сят сумата 50 000 лева кеш и всички разходи по лече­нието. Юристи по делото са водещото адвокатско дру­жество от София – ИБИС, които дори днес парадирали със случая, в който измъ­кнали буквално от килията строителния олигарх, роден в град Петрич. Припомняме, че през 2011 г. Васил Костов уби в катастрофа 64-годишния Георги Мътнешлиев от петричкото село Бела­сица. Тогава Костов, управлявайки Ауди, блъсна моториста Мътнешлиев и го влачи 2 метра с колата си. Вследствие на това ранени­ят почина в столична клини­ка. Съдът осъди Костов на 3 години лишаване от свобода, които отлага за изпълнение за срок от 4 години от  влизане на присъдата в сила. Освен това Костов е лишен от правото да уп­равлява МПС за срок от 5 години и трябва да заплати на семейството на жертва­та 170 000 лв. Въпреки този случай в Югозападна Бъл­гария до ден днешен се го­вори, че Костов не си е взел поука и продължава да пие като чисто провинциално пиянде. Нормално е в дър­жава като нашата, щом си бос на „Пиринстройинженеринг“, за теб закони да няма.

Корпорацията„Пиринстрой“ – корпо­рация на задкулисието в Югозападна България!

Ралица ВАСИЛЕВА

Собствениците на фир­ма „Пиринстройинженеринг“ са бла­гоевградчанинът Стефан Стоев и петричанинът Васил Костов. Седалище­то й е в Благоевград на ул. „Т. Александров” 21. Васил Костов е известен с прякора Кмета в сянка на Петрич, тъй като фир­мата му печелеше бол­шинството от обществе­ните поръч­ки на общи­ната преди власт­ването на но­вия олигарх Вла­хов – Бонима в града, раз­казват петричани.

През 2010 г. по изпитана­та схема „асфалтова база на 20 км” „Пиринстройинженеринг” на В. Костов и Ст. Стоев печели 2 поръчки за 739 000 лв. в Петрич.

Любопитното е, че в кон­курсните документации и на двете процедури сред критериите за оценка фигу­рира „общо време за транс­портиране и полагане на ас­фалтова смес”, което влияе върху 25 процента от оцен­ката на участниците. Васил Костов, който е собственик и на „Растер юг”, има ас­фалтова база в село Гене­рал Тодоров, на 20 км от Петрич. Това моментално му дава предимство пред останалите участници, кои­то и да са те, тъй като ни­коя друга фирма в региона не разполага с асфалтова база в подобна близост до южния град.

Фирмата печели през 2010-а и общест­вена поръчка на об­щина Благоевград за ремонт на обществен пътен участък от Благоев­град до село Зелен дол.

Фирма „Пиринстройинженеринг” разполага с 4 собствени асфалтови бази, трошачно-сортировъчна инсталация, строителна лаборатория, кариера за добив на строителни ма­териали в с. Обел, ремонт­но-механична база в Бла­гоевград, специализиран автопарк и механизация, базирана на територията на цялата област – в Благо­евград, Симитли, Петрич, Г Делчев и Разлог.

Справка в Търговския регистър показва, че едно­личен собственик на „Пиринстройинженеринг” ЕАД е „Пиринстройинженеринг 99” АД и се управлява от Съвет на директорите, на­чело с господин Васил Гос­подинов Костов от Петрич и благоевградчанина Сте­фан Стоев, член на борда е Калина Костова – съпруга на Костов. Фирмата е реги­стрирана с капитал 71 140 лв.

Работата на фирмата ре­довно е разобличавана на сесии в Петрич за нека­чествена работа.

Бившият общински съ­ветник Весела Бесеринска е първата, която се обявя­ва срещу порочната прак­тика роднински фирми да печелят общински обекти, като целта е да вземат па­рите и да оставят зад себе си само възмущение.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене