Свържете се с нас

Международни

Мечките се върнаха в зоната около АЕЦ „Чернобил”

Публикувано

на

20141130.uirfgqozny

Учените показаха снимки от фотокамери в така наречената „забранена зона”, на които се виждат животните, които се появяват в района за първи път от 100 години

На видеокамерите, монтирани в „забранената зона” около АЕЦ „Чернобил”, се виждат първите кафяви мечки, след като в района те не са регистрирани от поне 100 години, съобщи БиБиСи. Камерите бяха монтирани, за да могат учените да следят как радиационното излъчване влияе на живота.

Теорията за случващото се е свързана с това ,че след като хората са напуснали района, животните просто са открили това и са заели освободеното място, независимо от опасностите.

Учените смятат, че привичките на дивите животни е възможно да са се променили в резултат на радиацията. Те са на мнение, че поведението на мечките ще допринесе за по-реалистична оценка на рисковете за хората.

До Чернобилската ядрена катастрофа в района живееха 120 000 души. Сега в района има само фотокамери. /БЛИЦ

коментара

Международни

Не е ли срамно? Църквата в Ковачевица се руши ?!

Публикувано

на

Кирил Жуглев – кмет на Ковачевица. Не спира да се труди, но разултатите са неадекватни. Видимо е църквата се руши.

Кметове постоянно говорят за проекти, за европейско финансиране, за развитие… А паметниците на културата, които насят само дивиденти за някои малки общини тънат в разруха. Ярък пример за тези наши твърдения е състоянието на църквата в гърменското село Ковачевица. Местният кмет там, постоянно се хвали, че селото генерира все повече и повече туристическа посещаемост заради райското си природно разположение и зареждаща планинска енергия, обаче основният фундамент на което селото се крепи -именно бевшето килийно училище и храмът „Свети Никола“ са в окаяно сътояние и никой за толкова години не се нае да направи нещо. В редакцията на информационна агенция www.toppresa.bg, не еднократно са постъпвали сигнали от туристи, които не спират буквално да ни притискат да вземем отношение по казуса. За това изпратихме човек на място. Запазилият се векове храм има нужда от спешен ремонт, историята му, фактът че векове е съхранявал християнския дух в региона, името на светеца покровител на църквата, старата уникална кула – камбанария, не позволяват повече да се игронира положението. Време е за ясни и точни действия, стратегии от страна на местната управа на селото, категорични са нашите читатели и ние задставаме зад позицията им.  Църквата Св. Никола в село Ковачевица е построена през 1848 година. Тя е трикорабна псевдобазилика с голяма полукръгла апсида на изток и външно таванско помещение на запад. През 1893 г. са били построени 4-етажна камбанария и килийно училище в северозападната му част, които заедно с църквата са били заградени с каменен зид, като се е образувал оригинален архитектурен ансамбъл, който днес прилича на руина.  В църквата се пазят няколко добре запазени картини и икони.
 Църква Свети Никола в Ковачевица е обявена за архитектурен, художествен и културен паметник от национално значение, което ни кара да заявич ме и от министерството на културата да се чувстват сигнализирани. Чакаме! Темата е отворена! Ако и Вие уважаеми читатели имате да кажете нещо по темата, направете го долу в коментарите.

 

коментара

Продължете с четенето

Международни

Трус от 5,3 по Рихтер беше регистриран в централната част на Гърция

Публикувано

на

Дълбочината е била 14 км

Трус от 5,3 по Рихтер беше регистриран в централната част на Гърция, предаде БГНЕС. Няма данни за пострадали и щети.

Земетресението е било на дълбочина от около 14 километра, съобщава Националният сеизмологичен институт на страната. Епицентърът му е бил в Коринтския залив, на около 200 километра северозападно от Атина.

„Това беше сравнително силно земетресение, което е почувствано в централната част на страната и дори в столицата. Ситуацията е под контрол и ние я следим от близо. Има много разломни линии в Коринтския залив“, заяви Ефтимиод Лекас – ръководителят на сеизмологичния институт.

Гърция е разположена върху множество разломни линии и често е удряна от трусове, но те рядко вземат жертви.

nova.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ