Веселин Вучков: Ще се присъединя към усилията на Даниела Савеклиева за ратифициране на Истанбулската конвенция

1

България има общо взето едно добро законодателство, по отношение реакцията срещу домашното насилие, включително насилието срещу жени. Почти 10 години в страната действа специален закон за защита от домашно насилие. Това каза в Благоевград министърът на вътрешните работи доц. д-р Веселин Вучков.

„Във всяка областна дирекция на МВР има определени регионални координатори по проблемите на домашното насилие”, посочи Вучков. Броят на заповедите за защита издавани в районните съдилища се е увеличил, като по думите на министъра това показва, че страхът сред жертвите от насилие се преодолява макар и бавно.

Той представи и данните за Благоевградска област, като тук броя на заповедите за защита са 70, като най- много са издадени такива заповеди в Пловдивско през 2013 година- 337.

„Не трябва веднага да прибързваме с изводите, защото това като тенденция не винаги означава, че институциите в тези градове, особено първенците като Пловдивско работят най- добре, а по скоро страхът сред жертвите е преодолян по- сериозно в тези региони. Ще се присъединя към усилията на Даниела Савеклиева за ратифициране на Истанбулската конвенция“, допълни Вучков, като каза че са необходими законодателни промени за реформите в Министерство на вътрешните работи.

„Не искам да предизвикам сътресение в системите, но е много важно да възстановим конкурсното начало за растеж в кариерата на МВР, да възстановим балансиращата роля на президента за назначаване не само на главния секретар на МВР, но и на председателя на ДАНС”, каза още доц. д-р Веселин Вучков.

По думите му е важно да се укрепи синдикалната дейност.

„Има още един елемент, който аз ще помоля Парламента да го изпълни като ангажимент, а именно да уеднаквим държавната служба в МВР със всички останали видове държавна служба в ДАТО, разузнаване, Държавна агенция национална сигурност . Не може да има напрежение в отделните звена само заради това, че са подчинени на различни видове държавна служба”, коментира още Вучков.

Веселин Вучков: Ще се присъединя към усилията на Даниела Савеклиева за ратифициране на Истанбулската конвенция  снимка 1

http://pirinsko.com/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене